Zorg belooft maatregelen tegen medicijnresten in water

14 oktober 2018 19:50 uur

In een ‘Green Deal’ over een duurzamer zorg belooft de sector zich in te spannen om de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater door medicijnresten tegen te gaan. De drinkwaterbedrijven zijn blij met deze stap.

Samen met 132 partijen uit de zorg, de overheid en het bedrijfsleven heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport gisteren, op de Dag van de Duurzaamheid, de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’ getekend.

Daarin worden behalve over medicijnresten ook afspraken gemaakt over het terugdringen van CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondstoffen en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerkers.

De totale hoeveelheid medicijnresten die in het riool terechtkomen is te groot en zal zonder maatregelen nog verder groeien, beseffen de zorginstellingen. Vanuit het principe ‘voorkomen, verminderen en vervangen’ willen zij de vervuiling een halt toe roepen, onder meer door voorlichting en training.

Puzzelstukje

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, is ‘’heel blij’’ met de Green Deal, zegt woordvoerder Amarins Komduur. ‘’Het gaat om een puzzelstukje in de hele ketenaanpak, waarin de drinkwaterbedrijven en de waterschappen ook participeren. Hiermee neemt de zorg nu zijn verantwoordelijkheid.’’ Bron: h2owaternetwerk.nl 12-10-18 Lees verder>>>>