Zonder gif rukt de rat in rap tempo op

04 november 2018 21:39 uur

Nu ratten niet meer met gif bestreden mogen worden, lijkt de overlast van de beesten toe te nemen. Diverse organisaties vragen ministeries om een landelijk plan. “We hebben weer te kampen met rattenplagen.”

Ongediertebestrijder Richard Piké zegt altijd maar zo: een rat is in feite incontinent. “En ze leven net zo lief in het riool als op je aanrecht”, aldus de directeur van Van der Velde Ongediertebestrijding. Het bedrijf van Piké bestrijdt in dertien gemeenten allerlei dieren, waaronder ratten. Volgens hem is het aantal meldingen dat hij krijgt van rattenoverlast met 25 tot 30 procent gestegen sinds de beesten niet meer of amper met gif gedood mogen worden.

Hoewel landelijke cijfers ontbreken, lijkt de overlast van ratten toe te nemen. Verschillende steden zien meer meldingen van ratten in en om huis, op het boerenbedrijf zorgen de beesten voor stalbranden. Maar omdat bestrijders sinds 1 januari 2017 geen of amper meer gif mogen gebruiken, is het moeilijker ze weg te krijgen. “We moeten allerlei stappen eerst uitvoeren voor we de beesten daadwerkelijk kunnen gaan bestrijden”, zegt Piké. Voor hij gif mag gebruiken moeten eerst heggen gesnoeid worden, vallen geplaatst, gaten gestopt of klemmen gebruikt. Maar dat maakt het hele proces duurder en langer. En ratten planten zich nogal snel voort. “Als je twee ratten hebt, zit je na een jaar of tussen de 600 en 700 dieren”, aldus Piké. “Het kan heel rap gaan.” Bron: trouw.nl 1-11-18 Lees verder>>>>