Waterschapsbedrijf Limburg in race voor ‘beste overheidsorganisatie’

03 september 2019 06:16 uur

Als enige organisatie uit de watersector staat Waterschapsbedrijf Limburg op de longlist voor de verkiezing van beste overheidsorganisatie van Nederland van het jaar 2019. Vorig jaar ging die titel naar Waterschap Aa en Maas.

Voor dit jaar waren 150 overheidsbedrijven genomineerd. Nu strijden er nog negentien kandidaten om de titel ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2019’. Volgende week maakt de jury bekend welke tien organisaties meedingen naar een van drie finaleplekken.

Zij mogen hun organisatie presenteren aan de jury, die vervolgens op 27 september een topdrie bekendmaakt. Na een werkbezoek aan deze organisaties volgt op 19 november de uitreiking van de Overheidsawards aan de definitieve winaars in de Ridderzaal. Behalve een Overheidsorganisatie wordt er dan ook een Overheidsmanager van het Jaar 2019 uitgeroepen.

Professionele trots
De Verkiezing Overheidsorganisatie van het Jaar is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Doel is om goede initiatieven binnen het openbaar bestuur voor het voetlicht te brengen en professionele trots te stimuleren. Ook draagt de prijs volgens de initiatiefnemers bij aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur, door goede initiatieven breed te delen.

In 2018 won Waterschap Aa en Maas de titel voor ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar’, in 2017 greep Waterschap Brabantse Delta daar net naast.

Innovatief
De jury, die wordt voorgezeten door Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten), let op drie ‘dimensies’: een duidelijk profiel (buitenwereld), een krachtige organisatie (binnenwereld), een duidelijk maatschappelijk resultaat (effect).

”Waterschapsbedrijf Limburg gaat efficiënt om met het geld van de burgers en ze zijn innovatief aan de slag met verbeteringen van hun processen. De organisatie is gemoderniseerd en geautomatiseerd, waardoor direct op je vragen geantwoord kan worden”, luidt het voorlopige oordeel.

Waterschapsbedrijf Limburg is een dochterbedrijf van Waterschap Limburg, dat zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties beheert. Bron: h2owaternetwerk.nl 29-8-19