Waterschappen nieuwe partner van Waterspaarders

05 september 2014 10:53 uur

Kinderen die zelf iets doen aan energiebesparing, dat is waar WaterSpaarders voor staat. De drie initiatiefnemers (het Wereld Natuur Fonds, Unilever en de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien) en een groep partners ondersteunen de missie van de kinderen om thuis hun gezinnen aan te zetten tot vijf minuten douchen. Vanaf vandaag, Nationale WaterSpaardersdag, zijn ook de waterschappen partner van WaterSpaarders.

Waterschappen zorgen voor droge voeten, voldoende water en schoon water. Per dag spoelt iedereen 130 liter vuil water weg. Het verdwijnt door de wc, gootsteen en het doucheputje. Waterschappen zorgen voor het zuiveren van dit afvalwater. Sloten en plassen zouden anders ernstig vervuild raken. Zuinig en bewust omgaan met water is essentieel. De waterschappen kunnen kinderen laten inzien wat er met hun douchewater gebeurd. Waterschappen leren kinderen bijvoorbeeld bewust om te gaan met water door waterlessen te geven op basisscholen of tijdens een rondleiding op een afvalwaterzuivering. WaterSpaarders en de waterschappen passen goed bij elkaar. Door de samenwerking krijgen leerlingen een compleet beeld van de waterkringloop.

De 40 kinderen die vandaag, tijdens Nationale WaterSpaardersdag, in de Amstel watertrappelden vertegenwoordigden de ruim 15.000 kinderen die zich het afgelopen jaar bij WaterSpaarders hebben aangesloten. Met het watertrappelen wilden ze laten zien hoe gemakkelijk energie besparen is. De partners van WaterSpaarders, waaronder Peter Glas voorzitter van de Unie van Waterschappen,  sprongen samen met de kinderen in de Amstel om de oproep actief te ondersteunen. Eerder op de middag spraken kinderen, onder leiding van Humberto Tan over energiebesparing met vertegenwoordigers van de water-, energie- en bouwsector. Peter Glas, een van de panelleden: “De waterschappen willen in 2020 minstens 40% van het eigen energieverbruik zelf duurzaam produceren. Op afvalwaterzuiveringen wekken waterschappen nu jaarlijks al meer dan 100 miljoen kubieke meter biogas op, voldoende om de bevolking van een stad als Tilburg of Haarlem van elektriciteit te voorzien.”

Nederlanders douchen nu gemiddeld negen minuten. Een besparing van vier minuten door alle Nederlanders staat gelijk aan jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water of de CO2- uitstoot van 760.000 auto’s. Een gezin van vier personen bespaart zo’n 220 euro per jaar. Prinses Laurentien, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation: “Dit is een unieke beweging. Kinderen denken compromisloos en zijn actiegericht. Hun houding is: als het heel simpel is om je gedrag te veranderen en het is goed voor de natuur en onze toekomst, waarom doen we het dan niet allemaal? Die urgentie is nodig en daarom bestaat WaterSpaarders. Nu is het een kwestie van samen aan de slag en volhouden.”

Naast de drie initiatiefnemers wordt WaterSpaarders ondersteund door Vitens, Eneco, Enexis, Stayokay hostels, Vewin, Unie van Waterschappen, Scouting Nederland, Natuur & Milieu, Nudge en Zorn.

Bron: Unie van Waterschappen, 4 september 2014