Waterschap verbiedt gebruik oppervlaktewater Achterhoek

12 juli 2018 19:30 uur

Waterschap Rijn en IJssel verbiedt vanaf donderdagmiddag alle gebruik van oppervlaktewater in de Achterhoek. Boeren met een grondwaterpomp moeten daar zeer terughoudend mee omgaan.

Het verbod is nodig, omdat het nog nooit eerder zo droog is geweest in de Achterhoek. Het waterschap wil problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid in gemeenten in hun gebied voorkomen, stelt dijkgraaf Hein Pieper.

Er komt vanuit sloten, beken en rivieren nog maar zo weinig water in stedelijke watergangen en vijvers terecht dat botulisme en blauwalg exploderen, zegt het schap. Vissen gaan dood, en ratten en bacteriën gedijen volop. Het water kan gaan stinken. Het schap probeert zo lang mogelijk water naar stedelijke gebieden te sturen, maar raadt contact met oppervlaktewater af.

Grondwaterpomp

Boeren, burgers en bedrijven mogen helemaal geen oppervlaktewater meer gebruiken. Speciale vergunningen en ontheffingen zijn voorlopig vervallen. De reden voor het terughoudende gebruik van de grondwaterpomp daarvoor is dat het grondwaterpeil met meer dan 1 centimeter per dag zakt. Bron: nieuweoogst.nu 12-7-18 Lees verder>>>>