Waterschap slaat alarm: ‘Steeds meer gif in rioolwater’

15 september 2019 18:21 uur

Waterschap Hollandse Delta slaat alarm over de toename van de hoeveelheid giftige stoffen in het rioolwater, onder meer in Dordrecht. Steeds vaker worden moeilijk of nauwelijks afbreekbare stoffen als benzeen, tolueen en zuurstofbindende stoffen als melk en bloed illegaal gedumpt. Met overbelaste zuiveringsinstallaties en torenhoge kosten tot gevolg.

Volgens Waterschap Hollandse Delta, dat voor onder meer schoon water zorgt op het eiland van Dordrecht, IJsselmonde, Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard, hebben de installaties steeds vaker te maken met verstoringen bij het zuiveren van afvalwater. Die zijn het gevolg van vaak illegale lozingen op de gemeentelijke riolen.

Alleen met noodmaatregelen slaagt het waterschap er nog in de zuivering van het afvalwater, dat uiteindelijk in het oppervlaktewater komt, toch voor elkaar te krijgen.

Storing

,,Een bedrijf dat wil lozen op het gemeentelijk riool of het oppervlaktewater, moet daarvoor een vergunning aanvragen bij de omgevingsdienst. We merken dat dit steeds vaker niet gebeurt”, zegt een woordvoerder van Hollandse Delta. Onlangs was er nog een storing van de rioolwaterzuivering in Hoogvliet.

De noodmaatregelen en het extra energieverbruik kostten Hollandse Delta 300.000 euro. Gemiddeld is het waterschap jaarlijks een half miljoen euro extra kwijt vanwege de verstoringen.

Volgens het waterschap is er beter beheer nodig, waaronder meer controle en handhaving. Hollandse Delta slaagde er alleen niet in om partners, vooral de gemeenten, daarvoor geld te laten vrijmaken en neemt nu zelf de regie op zich.

Medewerkers

Hollandse Delta wil twee nieuwe fulltime medewerkers werven, die zich volledig gaan richten op de lozingen in de riolen. Zij moeten controleren of de lozingen van afvalwater voldoen aan landelijke en lokale regels. ,,We hopen dat we bedrijven kunnen opsporen die illegaal lozen. Als de schuldige wordt gepakt, zal deze de rekening krijgen gepresenteerd. We verwachten dat vervolgens ook het aantal illegale lozingen vermindert”, aldus de woordvoerder.

Hollandse Delta verwacht dat de jaarlijkse extra kosten van 270.000 euro zich ruim terugverdienen. De extra opbrengsten kunnen volgens het waterschap de eerste jaren oplopen tot een half miljoen euro.

Het waterschap kan zelf niet handhaven. Dat mag alleen de betrokken gemeente. Mocht strafrechtelijk optreden nodig zijn, dan moet dat gebeuren door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) of de politie. Bron: ad.nl 15-9-19