Warmte uit rioolwater gaat 10.000 huizen verwarmen

10 februari 2020 18:33 uur

Water is een rijke bron van duurzame warmte. Om die te winnen, wordt er bij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Overvecht in samenwerking met Eneco de grootste warmtepomp van ons land geplaatst. Een waterpomp die – als alles meezit – in twee jaar circa 10.000 woningen van gasloze stadswarmte gaat voorzien. Hoe? Met restwarmte uit rioolwater.

In zijn rol als bestuurder bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – beheerder van zeventien waterzuiveringsinstallaties in de regio Utrecht – weet Constantijn Jansen op de Haar uit te leggen wat de potentie van restwarmte uit water is. “Het is een enorme bron van schone warmte. Als we die op grote schaal kunnen winnen, hebben we genoeg voor vijftig procent van alle huizen en bedrijven in Nederland.” Momenteel is hij samen met Eneco bezig om van de zuiveringsinstallatie in Overvecht de grootste duurzame warmtepomp van Nederland te maken. Het verduurzamen van de stadswarmtenetten is voor energieleverancier Eneco namelijk op dit moment een van de focuspunten.

Rioolwater, een dubbelrol

Zuiveringsinstallaties zoals die in Overvecht zijn ideaal voor het winnen van warmte uit afvalwater. Jansen op de Haar: “Hier komt dagelijks 65 miljoen liter rioolwater binnen. Water vanuit douches, wastafels, wasmachines, vaatwassers en bedrijven. Dat water is lauwwarm: ’s zomers is het 24 graden, ’s winters zo’n 12 graden. Daar zit veel warmte in waar we iets mee kunnen. Het is zonde om dat zomaar de natuur in te laten lopen.” Met de nieuwe warmtepomp kan straks een deel van die warmte worden teruggewonnen en worden gebruikt voor stadswarmte. “Als alles meezit kan de warmtepomp vanaf 2022 draaien. Warmte die nu nog met gas wordt opgewekt, komt dan voor een deel uit restwarmte van rioolwater”, aldus Jansen op de Haar.

Combinatie van factoren

Dat juist Utrecht de primeur krijgt van deze enorme warmtepomp heeft volgens Jansen op de Haar alles te maken met een combinatie van gunstige factoren. “Onze waterzuivering ligt midden tussen de woonwijken. Het rioolwater komt van dichtbij, de afnemers van de stadswarmte zitten direct hier ‘om de hoek’ aan een bestaand warmtenet van Eneco, en hun warmteoverdrachtstation staat hier pal aan de overkant van de straat. Stuk voor stuk voordelen. Daardoor kunnen de afnemers van stadswarmte een grote duurzaamheidsstap maken zonder dat er thuis of in hun buurt hoeft te worden verbouwd. Een win-win.” Bovendien wil de bestuurder te zijner tijd een scherm plaatsen waarop live kan worden gevolgd hoeveel duurzame warmte het terrein aan de Utrechtenaren levert. Bron: rtlz.nl 10-2-20