Vuurwerkschade vooral aan rioolputten

17 januari 2015 18:50 uur

De schade die is veroorzaakt door vuurwerk en vandalisme tijdens de jaarwisseling in de gemeente Hellendoorn is dit jaar ongeveer € 8.000,– lager dan vorig jaar.

Er is voor ruim € 10.000,- schade veroorzaakt aan onder andere verkeersborden, 12 speeltoestellen, het vernielen van een AED-kastje (sporthal Componistenplein) en het beschadigen van een lichtmast, inclusief de arbeidsuren voor het herstel. De schade aan speeltoestellen varieert van een compleet aan te brengen nieuwe glijbaan aan de Gozem Gritterstraat en een nieuwe basketbaltrechter aan de Madelief tot het vervangen van rubberen tegels. Een kledingcontainer bij de school De Twijn is compleet uitgebrand.

De schade die is veroorzaakt door kapotte rioolputten is net als vorig jaar fors. Er moeten 88 putten worden vervangen. De kostenpost hiervoor is ruim € 30.000,- inclusief arbeidsuren. Jaarlijks zijn tijdens de jaarwisseling veel putten het doelwit van vuurwerk. Het zijn vooral de jongeren die vuurwerk in een put gooien. Wat zij niet weten is dat de binnenkant van de putten van kunststof zijn gemaakt en dat vuurwerk deze kapot slaan. Hierdoor spoelt het regenwater direct de grond in en spoelt er aarde weg het riool in en ontstaat er een verzakking. Om de put te herstellen moet een geheel nieuwe put worden ingegraven, een kostbaar en arbeidsintensief karwei. Burgemeester Anneke Raven: “Ik roep alle ouders op om hun kinderen hierop te wijzen. Deze kosten zijn onnodig en moeten door ons, de samenleving, worden opgehoest. Geld dat we veel beter kunnen besteden.” Bron: gemeente Hellendoorn 17-01-2015.