Vissen in Zwolle op de vlucht voor rioolwater, hengelaars starten reddingsactie

15 juli 2019 06:52 uur

Vissen dreigden het loodje te leggen in de vieze Wavin-vijver in de Zwolse wijk Holtenbroek. Leden van de lokale hengelsportvereniging zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag urenlang in touw geweest om ze te redden. Door de grote hoeveelheid neerslag liep rioolwater de vijver in, waardoor de vissen in zwaar weer kwamen.

Door veel dieren over te zetten naar andere vijvers in Zwolle én doordat vissen zelf al het hazenpad kozen via duikers, lijkt massale sterfte uitgebleven, denkt voorzitter Klaas Keen van De Hengelsport Zwolle.

Zijn vereniging kreeg vrijdagavond lucht van de problemen in de Wavin-vijver. Het riool kon de grote hoeveelheid neerslag niet aan, waardoor het vieze water via een overstort in de vijver terechtkwam. Dat zorgde voor zuurstofproblemen bij de vissen. De lokale hengelsportvereniging is met Sportvisserij Oost Nederland, het waterschap en de gemeente tot twee uur ‘s nachts bezig geweest met het overzetten van vissen naar De Dobbe en de Wijde Aa.

Op één hand te tellen

,,We zijn nog met een groot net door de vijver gegaan. Er bleek weinig vis meer in te zitten. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal dood zijn, want ze kunnen ook via de duikers al op de vlucht zijn geslagen naar de andere vijvers. Het kan zijn dat er nog dode vissen op de bodem liggen, die komen vanzelf naar boven. Dat is even afwachten. Gelukkig is het aantal grote vissen dat het niet heeft overleefd nu op één hand te tellen, het zijn vooral kleine vissen. Vijftig á honderd, gok ik’’, zegt Keen. Het waterschap pompt vanuit de Westerveldse Aa vers water de Wavin-vijver in, terwijl het vervuilde water terug naar het riool gaat.

Dergelijke problemen komen zelden voor in Zwolse vijvers, weet de voorzitter. Dat dit in de toekomst vaker het geval kan zijn door extreem weer, zoals fikse buien, noemt hij ‘bedreigend’. ,,Dan gaat de overloop nog vaker openstaan, waardoor de vijver nog vaker vervuild wordt. Maar ja, het is een bestaand systeem. Daar kun je niet zo heel veel mee. Natuurgeweld kun je niet tegenhouden, dat moet je incalculeren.’’

Vorig jaar zomer moest de hengelsportvereniging ook al een grote reddingsactie houden in Zwolle. Destijds legden veel vissen vanwege zuurstoftekort door de extreme droogte het loodje in De Dobbe.  Bron: destentor.nl 13-7-19