Vandervalk+degroot gaat riolering Lelystad ice-piggen

19 november 2014 07:07 uur

IJsjes door het riool?  Lelystad heeft de primeur met duurzame techniek voor rioolreiniging.

Lelystad is een van de eerste gemeenten in Nederland die ijs gaat gebruiken voor het reinigen van de rioolleidingen. Deze duurzame methodiek, die Ice-piggen heet, is ontwikkeld door het bedrijf vandervalk+degroot. Het bedrijf reinigt in opdracht van de gemeente Lelystad een gedeelte van de persleidingen met slushed ijs (ice-pig). Dinsdag j.l. was de pers uitgenodigd om bij deze primeur aanwezig te zijn.

Ice-piggen: nieuwste duurzame technologie

Om een optimale werking van het rioolstelsel te behouden, moeten de leidingen regelmatig worden gereinigd. Hiervoor gebruikt de gemeente Lelystad pompgemalen en persleidingen. Deze persleidingen raken na verloop van tijd vervuild, waardoor er minder water doorheen kan. Hierdoor moet de pomp veel langer draaien en verbruikt hij dus meer energie. Voorheen werd de leiding gereinigd met behulp van een soort schuurspons. Deze werd in een leiding gestopt en er dan met waterdruk doorheen ‘geblazen’. Hierbij gebeurde het nogal eens dat door vernauwingen in de leiding (door bochten, etc.) de PIG vast kwam te zitten. Hierdoor moest de leiding (ook op moeilijk bereikbare plaatsen) worden opgegraven om de PIG te zoeken. Dit bracht uiteraard hoge kosten met zich mee en een hogere milieubelasting omdat de afvoer van het rioolwater dan met tankwagens moest gebeuren. Al met al onhandig en met een grote overlast. De PIG is ook niet  van de meest milieu vriendelijke materialen gemaakt, daarom is deze nieuwe techniek meer dan welkom. Ice piggen heeft zich wereldwijd al bewezen in het drinkwater leidingnet en is ook uiterst doeltreffend in afvalwater persleidingen.

Wethouder John van den Heuvel verrichtte samen met operationeel directeur Antoine Steentjes de eerste handeling. Beide waren trots op deze samenwerking.