Utrecht: Huis ter Heide krijgt een pompgemaal

20 september 2020 17:59 uur

Huis ter Heide krijgt een pompgemaal om overtollig regenwater sneller te kunnen afvoeren. Water op straat en de tuinen moet daarmee opgelost zijn. Het is alleen niet duurzaam om regenwater zomaar in het riool te laten stromen.

Bij hevige regenval staat er water op de Korte Bergweg in Huis ter Heide. Het rioolstelsel  heeft dan onvoldoende  capaciteit. Het water loopt dan ook naar de tuinen. Een pompgemaal moet dat verhelpen. Het plaatsen van het gemaal en het aanpassen van het wegdek kost 200.000 euro.

Het is voorlopig niet de meest duurzame oplossing. In het verleden werd er altijd één rioolbuis aangelegd voor de afvoer van afval- en regenwater. Toch wil de gemeente Zeist zoveel mogelijk regenwater niet naar de riolering laten gaan.

Niet vervangen

 ,,Destijds was de gedachte dat regenwater te vies was om in de bodem te laten sijpelen”, verklaart een woordvoerder. ,,Ook in dit gebied is er één systeem. Op het moment dat we riolering vervangen, scheiden we beide stromen en komt er een stelsel voor regenwater en een stelsel voor afvalwater. Aangezien de riolering vaak meer dan tachtig jaar meegaat, hoeft de riolering in dit gebied naar verwachting tot 2050 niet vervangen te worden. Daarnaast lost het scheiden van de waterstromen in alleen dit gebied niet de overlast op, aangezien er ook regen- en afvalwater vanuit andere gebieden naar dit gebied stroomt.” Bron: gelderlander.nl