Stevige persleidingbreuk Oostzaan

14 juni 2015 06:43 uur

Gisteren aan het eind van de dag is de persleiding van het hoogheemraadschap in Oostzaan gebroken. Het rioolwater kwam door de grond omhoog. De calamiteit vond plaats aan de Kerkstraat, daar waar deze de A8 kruist.

Medewerkers van het hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en Liander zijn sinds gisteravond aan het werk om het lek op te sporen. Omdat de leiding enkele meters diep ligt, kwam er veel graafwerk bij kijken. Al gravende bleek toen de breuk zich waarschijnlijk onder het talud van de A8 bevond.

stroomvoorziening

Het talud wordt nu deels weggegraven, onder toezicht van wegbeheerder Rijkswaterstaat. Omdat hier veel grond bij vrij komt, wordt dit tijdelijk afgevoerd. Extra complicerend is de wirwar aan kabels en leidingen ter plaatse. Vannacht is per ongeluk een elektriciteitskabel geraakt bij de graafwerkzaamheden. Liander is ter plaatse en werkt aan het herstel van de stroomvoorziening voor een aantal huizen aan de Kerkstraat. Om Liander de ruimte te geven, heeft het hoogheemraadschap zijn werkzaamheden tijdelijk stilgelegd.

Hele dag

Het lijkt erop dat het hoogheemraadschap een buissegment van ongeveer 12 meter lengte moet vervangen. Dit zal zeker nog de hele dag in beslag nemen, mede vanwege de complexe situatie ter plaatse. Over de oorzaak is nog niet veel te zeggen. Dat zal moeten worden onderzocht zodra de buis naar boven is gehaald.

Huishoudens

Voor de huishoudens heeft dit geen gevolgen. Tankauto’s, ingezet door het hoogheemraadschap, zuigen hier en daar het rioolstelsel leeg en brengen dit naar de waterzuivering in Zaandam. Bewoners en bedrijven kunnen gewoon toilet en douche blijven gebruiken. Het stelsel heeft, met behulp van de tankauto’s, voldoende opvangcapaciteit.

Verkeer

Wel zullen de tankauto’s hier en daar voor verkeers- en lawaaioverlast zorgen. De Kerkstraat is tot nader order afgesloten nabij de A8. Bron: gemeente Oostzaan.