Stede Broec relined riolering

25 oktober 2014 10:29 uur
In de zuidelijke groenstrook langs de Provincialeweg is de afgelopen weken het riool vernieuwd door toepassing van een moderne techniek.
Het vernieuwen van de riolering is een ingewikkelde klus doordat er bomen op het riool staan in de zuidelijke groenstrook. Het gaat om een betonnen rioleringsbuis die vier meter diep ligt en in de loop van de tijd zodanig is aangetast door rioolgassen dat deze moet worden vernieuwd. Dé oplossing om de vernieuwing aan te pakken: je trekt er een kous doorheen!
Moderne techniek: relinen
Door de aanwezigheid van bomen is het niet mogelijk de rioleringsbuis uit te graven. We hanteren een bijzondere techniek om het riool te vervangen, vandaar dit kijkje in de keuken. In het bestaande riool brengen we een nieuwe kunststof buis (kous) aan, dit heet ook wel relinen.
Werkwijze relinen
De kous die in het riool wordt gebracht, heeft een lengte van honderden meters, de diameter is tachtig centimeter en de dikte van de wand is anderhalve centimeter. Deze wordt in een gekoelde container aangeleverd zodat de hars in de kous niet voortijdig kan uitharden. Een telekraan verzorgt het doorvoeren van de kous in de bestaande riolering.

Boven een rioolput is een zeven meter hoge stellage gebouwd. Vanaf de stellage wordt de kous naar beneden gevoerd. Onder strenge veiligheidsmaatregelen gaat één van de medewerkers het riool in. Hij zorgt dat het begin van de kous op de juiste wijze in het riool wordt gebracht. Hierna wordt de kous van bovenaf langzaam gevuld met water (zie foto) en rolt zich vanzelf uit in het riool. Door de waterdruk wordt de kous tegen de wand van het bestaande riool gedrukt. Het uitrollen van de 800 meter lange kous duurt circa zes uur.

De kous is te vergelijken met een worst die gevuld is met water. Daarna wordt het water in de kous twaalf uur lang verwarmd tot 80 graden zodat het kunsthars in de kous gelijkmatig hard wordt. De uiteinden worden afgesneden zodat het water kan weglopen. Daarna is het werk klaar: er zit een nieuwe kunststof buis in de oude betonbuis die minimaal vijftig jaar meekan.