Son en Breugel: ‘Regenwater niet in het riool’

28 juni 2019 12:19 uur

Gemeente Son en Breugel heeft er 300 euro per huishouden voor over om het riool te ontlasten. Daarvoor moet je jouw regenwaterafvoer afkoppelen van het riool. Je moet wèl aan een aantal criteria voldoen. Heel ingewikkeld zijn die niet; als je het slim doet houd je zelfs geld over.

Er was een grote opkomst tijdens de informatieavond die de gemeente woensdagavond organiseerde. Iedereen was benieuwd naar het verhaal van de gemeente: waarom zou je regenwater willen afkoppelen, is dat überhaupt te doen en zo ja, hoeveel kost dat? Ook Johan Zwart was benieuwd. Hij heeft al zonnepanelen, koopt bewust in, scheidt zijn afval, heeft geen ‘versteende’ tuin en hoopte woensdagavond te horen wat hij nog meer kan doen om duurzamer te leven.

Wethouder Jan Boersma gaf in een inleiding aan waarom de avond was georganiseerd. De klimaatverandering zorgt volgens hem voor heftiger regenbuien dan het riool kan verwerken. Veel straten komen daardoor blank te staan. Tegelijkertijd kampen we met forse droogteperioden waardoor het grondwaterpeil zakt. Wanneer een groot deel van het regenwater niet in het riool terechtkomt maar rechtstreeks in onze tuinen verdwijnt, slaan we een aantal vliegen in één klap: het riool wordt minder belast en hoeft dus minder ingrijpend te worden aangepast, het grondwaterniveau blijft beter op peil en het grondwater zelf blijft beter van kwaliteit. Want regenwater is namelijk schoon. Hoe minder er aan de riolering hoeft te gebeuren, hoe minder het de gemeente kost. Maar dat kan alleen gerealiseerd worden wanneer inwoners meewerken en er samen voor zorgen dat het riool minder belast wordt.

De toehoorders kregen een uitgebreide presentatie over de manier waarop ze de regenwaterafvoer zouden kunnen afkoppelen van het riool. Een regenton is een leuk begin, maar niet de oplossing die de gemeente voor ogen heeft en waar zij subsidie voor verstrekt; daarvoor moet wel wat méér gebeuren. De regenpijp afzagen en afsluiten werkt het beste; vervolgens kun je dan op diverse manieren het water afvoeren. Bron: ed.nl 28-6-19