Sliedrecht: Door fout in aanslag nog geen einde aan geschil over de rioolheffing kerken

12 februari 2018 07:03 uur

De rechtbank in Rotterdam heeft uitspraak gedaan over de vrijstelling van kerken voor het betalen van rioolbelasting en het bezwaar dat vier inwoners in 2015 maakten daar tegen. Zij hebben aangevoerd dat ze niet wilden betalen, omdat de kerken dat ook niet hoeven.

De rechtbank komt aan de vraag over de kerken en het gelijkheidsbeginsel niet toe, omdat de aanslag een formele fout bevat. De aanslag is namelijk opgelegd door ‘de heffingsambtenaar van Sliedrecht’. Dat is fout, omdat belastingen in de Drechtsteden zit. Dat had dus moeten zijn: ‘de heffingsambtenaar van de GBD’. Daarom vernietigt de rechtbank de aanslagen.

Hoger beroep
Er is tot nu toen dus geen inhoudelijk oordeel over de kerkenvrijstelling. Raadslid Jennifer Lanser (PvdA) gaf in 2014 al aan in de gemeenteraad dat de kerkenvrijstelling in de rioolheffing wellicht in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. “Ik weet ook niet zeker of dat er wel komt, omdat de gemeente eerst de “formele hobbel” moet nemen, voordat de rechter naar de vrijstellingsvraag kan kijken. De gemeente is in hoger beroep bij het Hof in Den Haag”, aldus Lanser. In Den Haag voert de gemeente mogelijk aan dat de aanslag wel bevoegd is opgelegd. Daar moet nog een zitting voor komen. Bron: sliedrecht24.nl 9-2-18 Lees verder>>>>