Rotterdam: zomerhofkwartier proeftuin voor klimaatbestendige wijk

26 september 2015 11:35 uur

In het Zomerhofkwartier veranderen parkeerplaatsen in regentuinen en zwarte daken in groene daken. Meer groen in de wijk zorgt ervoor dat het regenwater tijdens hevige piekbuien beter wordt opgevangen. Hierdoor wordt het riool ontlast en wordt wateroverlast beperkt. Meer planten, bloemen en bomen zorgen voor een prettiger leefklimaat, zeker als het warm is.

Het Zomerhofkwartier is een bedrijventerrein uit de jaren ’50 en ligt aan de rand van het centrum van Rotterdam. Dit gebied wordt tegenwoordig ook wel ZoHo genoemd. Naast het Zomerhofkwartier ligt de Agniesebuurt, een typische 19e-eeuwse stadswijk met huizen die dicht op elkaar staan. Bij zware regenbuien is er kans op wateroverlast op straat, in de achtertuin of kelder. Het rioolsysteem kan de grote hoeveelheid regenwater namelijk niet in een keer verwerken. Daarom is in de wijk extra ruimte nodig om regenwater tijdelijk op te vangen.

Op termijn worden ook hogere temperaturen met langere periodes van droogte verwacht: ook hier zal het gebied last van krijgen doordat het vele steen hier (huizen, straten en stoep) de warmte weerkaatst en langer vasthoudt. Bron: gemeente Rotterdam.