Rotterdam van onderen

07 juni 2015 06:27 uur

De aflevering ‘Niet menselijk transport’ laat zien wat een rioolinspectie is, hoe een gemaal werkt en wat de Proces en Regelkamer Water doet.

In de vijfdelige serie ‘Rotterdam van Onderen’ wordt daarom niet omhoog maar omlaag gekeken. Elke aflevering vertelt over de wereld die onder de Rotterdamse skyline verscholen ligt. Ook de gemeente Rotterdam werkte mee aan deze serie. In de 2e aflevering, die van het niet menselijk transport, bieden medewerkers van de afdeling water een unieke kijk op ondergrondse locaties.

Het riool is van ons allemaal
In heel Rotterdam ligt 2500 kilometer aan riolering, variërend met een diameter van 30 centimeter tot 2 meter. Jaarlijks wordt 250 kilometer riool geïnspecteerd. In de aflevering wordt duidelijk wat een rioolinspectie inhoudt en dat niet alles in het riool gegooid kan worden omdat dat verstoppingen veroorzaakt.

Gemaal Westersingel oudste van Rotterdam
De gemalen zijn een belangrijk onderdeel in het rioleringssysteem. De ondergrondse pompen zorgen ervoor dat het afvalwater naar andere hoogtes of over langere afstanden worden gepompt. In de serie wordt ingezoomd op het gemaal aan de Westersingel dat dateert uit 1891 en daarmee het oudste gemaal in Rotterdam is.

Centrale Proces en Regelkamer Water
Rotterdam heeft ruim 1000 gemalen en die worden op één locatie gemonitord. Op Centrale Proces en Regelkamer Water worden de gemalen op grote beeldschermen continue in de gaten gehouden.

Meer informatie
De aflevering over ‘Niet menselijk transport’ kunt u hier zien.

Rotterdam van Onderen is elke woensdagavond te zien op OPEN Rotterdam tv. Eerdere uitzendingen kunt u terugzien bij uitzending gemist op www.openrotterdam.nl.