Rotterdam: Proef: groente telen met warmte van rioolwater

08 juli 2018 17:56 uur

Rotterdam probeert uit te vinden of groenten beter groeien als de grond waar ze in staan wordt verwarmd met warmte uit rioolwater. Daarvoor is de gemeente gestart met een onderzoek bij Stadsboerderij Uit je eigen stad, vlakbij het Marconiplein.

Bij de proef wordt grond verwarmd door riothermie. Dit is warmte uit het riool waar bijvoorbeeld douche- en wasmachinewater in terechtkomen. Een warmtewisselaar haalt de warmte uit het water, waarmee vervolgens het teeltbed wordt verwarmd. Bijzonder is ook dat de grond slib uit sloten is, dat na bewerking goede teelgrond is geworden.

De verwachting is dat de groenten beter zullen groeien. Mocht dat kloppen, dan kan het telen van groente op het lijstje met toepassingen van riothermie in Rotterdam.

Parkeerplaatsen bij het rioolgemaal Wolphaertsbocht hebben bijvoorbeeld al een soortgelijke vloerverwarming gekregen, zodat sneeuw en ijzel smelten zonder gebruik van zout. Gekeken wordt ook hoe de warmte gebruikt kan worden binnen klimaatsystemen in gebouwen. Elders in Nederland wordt al het water van een zwembad zo verwarmd. Bron:ad.nl 4-7-18