Rotterdam geeft klimaatsubsidie voor ‘afkoppelen’ en opvang regenwater

08 januari 2020 08:39 uur

Rotterdammers kunnen sinds 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. Inwoners kunnen per aanvraag een bedrag van maximaal 50.000 euro krijgen. De gemeente Rotterdam wil de stad via de subsidieregeling wapenen tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer.

Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen onder meer een financiële bijdrage krijgen voor het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. Ook het afkoppelen van regenpijpen van het riool of het opvangen en (her)gebruiken van regenwater kan worden gesubsidieerd.

Stadsgrond

‘Slechts 40 procent van de stadsgrond is eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden’, verklaart wethouder Bert Wijbenga op website van de gemeente Rotterdam.

Minder wateroverlast

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer. Bron: waterforum.net 7-1-20