Rioolwaterzuivering Gennep verstoord door vervuiling

11 april 2015 14:27 uur

Sinds deze week heeft de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gennep te maken met een instroom van rioolwater dat vervuild is met een aanzienlijk hogere concentratie stikstof dan normaal. Deze hoeveelheid stikstof kan de rioolwaterzuivering niet goed verwerken, waardoor de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater verslechterd en er meer stikstof op de Niers wordt geloosd.

Sinds deze week heeft de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gennep te maken met een instroom van rioolwater dat vervuild is met een aanzienlijk hogere concentratie stikstof dan normaal. Deze hoeveelheid stikstof kan de rioolwaterzuivering niet goed verwerken, waardoor de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater verslechtert en er meer stikstof op de Niers wordt geloosd. Dit  water komt uiteindelijk in de Maas terecht.

De aangetroffen stikstof is niet giftig maar wel schadelijk voor de ecologie in de Niers en Maas.

De gemeenten Gennep, Mook en Middelaar, Waterschapsbedrijf Limburg en Waterschap Peel en Maasvallei zijn de bron van de vervuiling aan het opsporen. Het gaat waarschijnlijk om een illegale lozing op het rioolstelsel. We roepen iedereen op om verdachte activiteiten te melden via Centraal Meldpunt Water, telefoon 0800-0341. Bron: Waterschap Peel en Maasvallei.