Rioolrenovatie Opheusden gemeente Neder-Betuwe door Van Viegen Riooltechniek B.V.

26 mei 2016 15:32 uur

In opdracht van de gemeente Neder-Betuwe zijn van Viegen Riooltechniek B.V. en haar zusterbedrijf van Viegen Rioolrenovatie B.V. in Opheusden deelrenovaties aan het plaatsen.

Omdat rioolstelsels vaak nog voldoende functioneren maar vaak plaatselijk een schadebeeld vertonen zoals scheuren en lekkages is het plaatsen van deelrenovaties een duurzame en innovatieve oplossing. Door scheuren of lekkages in de betonbuizen van binnen uit te repareren met een glasvezel versterkte deelrenovatie wordt de levensduur van het riool met 15 á 20 jaar verlengd. Dit is voor de gemeente enorm kostenbesparend en omdat het van binnenuit gebeurt  met behulp van een robot en camera. Daarom is de overlast voor omwonenden minimaal.

In goed overleg met het ingenieurs bureau heeft van Viegen Riooltechniek B.V. de te renoveren strengen geïnspecteerd en beoordeeld.

Van Viegen Rioolrenovatie B.V. heeft haar renovatie vrachtauto in eigen beheer ontwikkeld.  Zo zijn de ervaringen uit de praktijk optimaal benut om een zo functioneel mogelijk voertuig te creëren. Maatschappelijk en verantwoord ondernemen staat bij Van Viegen hoog in het vaandel, daarom wordt er gezocht naar duurzame en innovatieve oplossingen bij het ontwikkelen en up to date houden van het wagenpark.  Van Viegen investeert alleen maar in voertuigen die de Euro 5 of Euro 6 norm behalen, waardoor CO2 uitstoot zo veel mogelijk wordt gereduceerd. Ook maakt Van Viegen Riooltechniek B.V. gebruik van een inspectie voertuig waarbij de apparatuur volledig draait op accu’s zodat daar tijdens de werkzaamheden geen geluidoverlast of uitstoot plaats vind.

Met de renovatie vrachtauto is streng voor streng gestart met het verwijderen van obstakels en het plaatsen van deelrenovaties. Voor de aansluitingen waarbij ook de aansluitende buis is beschadigd wordt een zgn. “Hoed Liner” geplaatst waardoor ook de inlaataansluiting wordt gerenoveerd. Afgesloten inlaten door het plaatsen van deelrenovaties worden naderhand met de robot van binnenuit geopend.

Na het renoveren worden de rioolstrengen opnieuw gereinigd en geïnspecteerd zodat ook voor het beheer systeem van de gemeente alles weer up to date is. Door te kiezen voor het herstellen van het riool door middel van het plaatsen van deelrenovaties, heeft de gemeente Neder-Betuwe gekozen voor een snelle duurzame en effectieve oplossing welke niet alleen tijd besparend maar ook kosten besparend is.

In een zeer kort tijdsbestek worden alle knelpunten in een complete woonwijk of deelgemeente binnen enkele weken aangepakt waarna alles weer optimaal functioneert en overlast beperkt blijft.