Rioolheffing in Enschede bij de duurste van Nederland

16 januari 2020 10:40 uur

Woon je in Enschede? Dan betaal je dit jaar veel aan rioolheffing. Het tarief is zelfs het op een na hoogste van de 40 grote Nederlandse gemeenten. Ook huurders zijn in Enschede dit jaar duur uit.

De rioolheffing in Enschede is voor zowel huurders als huizenbezitters opvallend hoog: 257,40 euro, waar het landelijk gemiddelde op 172 euro ligt. Alleen in Zaandstad is de rioolheffing hoger: ruim 284 euro. Ter indicatie: in Zwolle betalen inwoners 108 euro, in Amsterdam 138 euro.

Relatief hoog

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten van de 40 grootste Nederlandse gemeenten naast elkaar heeft gelegd.

De bedragen voor de rioolheffing zijn volgens de gemeente Enschede onder meer gebaseerd op de kosten die de gemeente maakt bij de aanleg en het onderhoud van riool en waterberging. De stad maakt bij het tarief geen onderscheid tussen een- of meerpersoonshuishoudens; zij betalen eenzelfde bedrag.

Huurders zijn duur uit

Naast rioolheffing gaan Enschedeërs dit jaar ook meer betalen voor afvalstoffenheffing: in totaal 261 euro. Toch is dat bedrag landelijk gezien ‘relatief laag’, concludeert het COELO. De ozb-tarieven laat Enschede dit jaar ongemoeid; alleen de jaarlijkse inflatiecorrectie van 1,4 procent wordt doorberekend.

De totale woonlasten, dat is de optelsom van de rioolheffing, afvalstoffenheffing en ozb, bedragen in Enschede in 2020 op 817 euro. Het gemiddelde van de 40 grote gemeentes ligt lager, op 734 euro. Huurders hebben het nakijken in de stad: de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden in Enschede bedragen dit jaar 519 euro. Alleen in Deventer, Breda en Zaanstad zijn huurders duurder uit. Bron: gelderlander.nl 15-1-20