Riool uit de wijk verwarmt nieuwe zwembad in Bilthoven

03 september 2019 06:25 uur

Veel duurzamer kan het niet. Het nieuwe zwembad in Bilthoven wordt mede verwarmd met afvalwater uit de riolering van de wijk en dankzij zonnepanelen op het dak. Het chloor om het water te reinigen, wordt gemaakt met milieuvriendelijk keukenzout en er komt geen aardgas meer aan te pas. Het bad is volledig elektrisch. Wat ontbreekt is de glijbaan voor de jongeren en het extra instructiebad.

Bilthoven heeft vanaf 28 september eindelijk een mooi nieuw (binnen)zwembad. Maar de trots van het Bilthovense zwembad blijft voor toekomstige bezoekers verborgen, want die zit onder het zwembad in de machinekamer.  De pers kreeg vrijdag een preview van het nieuwe Brandenburg en die speelde zich grotendeels in de kelder van het zwembad af.

De technische snufjes, zoals de ultramoderne zuiveringsinstallatie, de filters en de machine die de scheidingswand in het bad bedient, kregen alle aandacht. Brandenburg wordt straks mede verwarmd door riothermie. Dat houdt in dat bij de verwarming van het zwembadwater gebruik wordt gemaakt van de warme van het afvoerwater van de riolering uit de omliggende wijk. Uiteraard wel gezuiverd afvoerwater.

Twee temperaturen

Het zesbaansbad van 25 bij 15 meter zelf is sober en vooral erg efficiënt. Het zwembad heeft een deels beweegbare bodem over de lengte en een beweegbare scheidingswand, die het mogelijk maakt om op hetzelfde moment in twee delen verschillende temperaturen in te stellen. Een deel van 31 graden en een deel met 27 graden. Het zijn deze toepassingen die volgens wethouder Madeleine Bakker het bad zo efficiënt en beter exploiteerbaar maken.

De glijbaan, in het oude bad razendpopulair bij de jeugd, en het instructiebad keren niet terug. De Biltse politiek heeft meer dan tien jaar gesteggeld over de omvang en het uiterlijk van het nieuwe zwembad. Drie wethouders gingen kopje-onder in het hoofdpijndossier van het Bilthovense zwembad. Tegenstanders, zoals waterpolovereniging Brandenburg, hadden liever een groter bad gezien. Maar De Bilt heeft gekozen voor de sobere variant, omdat de gemeente weet dat er bij de exploitatie van een zwembad vrijwel altijd geld bij moet. Het nieuwe zwembad heeft De Bilt 5,4 miljoen euro gekost. Bron: ad.nl 30-8-19