Riolen op de Veluwe gaan langer mee

09 januari 2016 10:39 uur

Je staat er niet snel bij stil, maar onder Apeldoorn ligt een uitgebreid stelsel van rioolpijpen. Kleinere voor in de straten in de buurten en grotere om die buurten te verbinden met de waterzuivering. Het nieuwe Rioleringsplan laat zien dat inspecties uitwijzen dat het riool in Apeldoorn er goed bij ligt. Wethouder Mark Sandmann: “Door de goede en stabiele zandbodem in Apeldoorn gaan riolen langer mee dan eerder gepland.”

De wethouder is verantwoordelijk voor de riolering en is optimistisch. “We investeren de komende jaren daarom wat minder in vervanging, maar gaan vaker repareren of renoveren. Door nieuwe renovatietechnieken, hoeft de weg niet altijd opgebroken te worden. De bewoner merkt dit in een iets lagere rioolheffing in 2016.”

Door de klimaatverandering komt er meer neerslag en hevigere buien. Dat regenwater willen we liever niet in de riolen omdat er dan een kans is dat bij een stortbui de capaciteit te klein is. Bovendien is het zonde van het geld om relatief schoon regenwater te laten ‘zuiveren’. We gaan in Apeldoorn actief kijken naar het afkoppelen van regenwater. Het afgekoppelde water blijft dan bovengronds en stroomt naar het groen en draagt zo bij aan de kwaliteit in de openbare ruimte. Bron: Gemeente Apeldoorn.