Polio belandt in Nederlands riool na incident bij vaccinproducent

07 april 2019 19:15 uur

Na een incident in 2017 bij vaccinproducent Bilthoven Biologicals (BBio) belandde poliovirus in het riool van Lelystad. Dat blijkt uit een reconstructie van het incident in deze krant. Hoewel er geen mensen ziek werden, zijn naar aanleiding van het incident de landelijke en internationale richtlijnen wel aangescherpt.

Door een losgeschoten slangetje raakte een medewerker besmet met het virus. Deze medewerker zelf was gevaccineerd en werd daardoor niet ziek, maar scheidde het virus wel uit via zijn ontlasting. Hij verbleef vanaf het moment dat de besmetting plaatsvond in zijn eigen huis in Lelystad in quarantaine, maar pas enkele dagen later kwam er een po-stoel beschikbaar waar hij zijn ontlasting in kon opvangen.

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die verlamming kan veroorzaken. In Nederland komt de ziekte dankzij de hoge vaccinatiegraad niet meer voor. Juist vanwege die hoge vaccinatiegraad en ons gesloten rioolsysteem, is het toegestaan om hier, onder strikte voorwaarden, te werken met levend poliovirus. BBio produceert de helft van alle poliovaccins op de wereld. Desondanks is het in Nederland niet uitgesloten dat mensen ziek worden van een vrijgekomen poliovirus, met name wanneer dit verzeild raakt op een plek met relatief weinig gevaccineerden.

Incidenten waarbij poliovirus vrijkomt, komen vaker voor in dergelijke onderzoeks- of productiefaciliteiten, maar meestal raakt daarbij niemand besmet. Gebeurt dit wel, dan begint het uitscheiden van het virus pas vier dagen later. De medewerker mocht de dagen na het incident gewoon naar huis, totdat vier dagen later de besmetting werd vastgesteld. ‘Achteraf had hij gewoon meteen in quarantaine gemoeten en hadden we direct een po-stoel moeten hebben’, zegt Erwin Duizer, polio-expert van het RIVM die de reactie op het incident coördineerde. Bron: volkskrant.nl 5-4-19 Lees verder>>>>