Poep = goud finalist Nationale Iconen 2016

07 september 2016 16:32 uur

Het Poep = goud project van het NIOO heeft de shortlist gehaald van de Nationale Iconen 2016. Vandaag (woensdag) zijn tien finalisten bekendgemaakt, waarvan er in oktober waarschijnlijk drie door de Nederlandse regering worden uitgeroepen tot Nationaal Icoon.

Met de zoektocht naar de Nationale Iconen wil het kabinet de sterke positie van Nederland benadrukken op het gebied van innovatie en technologische oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken.

De eerste verkiezing was in 2014. Toen maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vier innovatieve projecten bekend – waaronder o.a. het kweken van stamcellen – die zich uiteindelijk Nationaal Icoon mochten noemen.

Nog tot volgend jaar krijgen deze projecten ondersteuning op maat van het kabinet. Ook hebben ze alle vier een minister of staatssecretaris als eigen ‘ambassadeur’ in Den Haag.

Poep = goud

Aan de beginfase van deze tweede editie van de zoektocht deden 65 projecten mee. Daaronder ook het NIOO, met een project dat de afgelopen jaren op kleinere schaal al zeer succesvol is geweest: Poep = goud.

Onze poep en plas is namelijk helemaal geen afval, vindt NIOO-directeur Louise Vet. “Het bevat waardevolle voedingsstoffen waar algen gek op zijn zoals fosfaat,” zei ze bij de presentatie van het project.

Fosfor is een zeer waardevolle grondstof, die mogelijk al eind deze eeuw uitgeput zal raken. Terugwinning uit menselijke uitwerpselen zou kunnen voorzien in 22% van de wereldvraag.

Daarnaast kunnen met behulp van algen stoffen als medicijnresten en ziekteverwekkers in sanitair afvalwater worden afgebroken, om zo watervervuiling te voorkomen.

Groene finalisten

Andere finalisten die in Den Haag werden bekendgemaakt zijn o.a. een project om staalproductie ‘groener’ te maken en een manier om het geslacht van kippen in het ei te bepalen en zo te voorkomen dat in de kippenindustrie elk jaar miljarden ‘onwenselijke’ haantjes worden gedood.

Bron: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) 7 september 2016,