Platform Water Vallei en Eem zet de klimaatverandering op de kaart

10 december 2015 08:16 uur

Water op straat, maar ook droogte en hitte! Help, wat kunnen we doen? De klimaatverandering is een feit, het is een enorme uitdaging om in de toekomst niet alleen om te kunnen gaan met wateroverlast door extreme buien, maar ook met droogte, hitte of overstromingen. Dit geldt zeker ook voor het Platform Water Vallei en Eem (PWVE), bestaande uit het Waterschap Vallei en Veluwe en zestien gemeenten (waaronder onze gemeente), dat als beheersgebied met alle facetten van de klimaatverandering te maken heeft. Het PWVE wil daarom onderzoeken waar de knelpunten zitten, waar de samenwerking nog meer gezocht kan worden, welke innovaties mogelijk nodig zijn en welke partijen kunnen helpen om gezamenlijk de gevolgen van de klimaatverandering aan te kunnen.

Projectleider Klimaat

De klimaatverandering staat hoog op de agenda van de Platformleden. Om dit onderwerp goed op te kunnen pakken, is gezocht naar een projectleider die de komende 1,5 jaar de spreekwoordelijke kar kan trekken. Charles Rijsbosch, werkzaam bij de gemeente Amersfoort, is in september begonnen aan deze uitdagende taak. Als eerste stap zijn alle betrokken ambtenaren van de zestien gemeenten en het waterschap bij elkaar gekomen om de knelpunten te inventariseren. “Zoveel is duidelijk uit alle klimaatstudies: er valt nu al 20% meer neerslag in Nederland dan in alle voorgaande decennia. Die trend zet door en de buien worden heviger. Het gevolg is nu al zichtbaar, we hebben vaker het regenwater op straat staan. We gaan actief met dit onderwerp aan de slag, want we willen voorkomen dat straks het water tegen, of erger nog, over de drempel gaat”, aldus Charles.

Profiel

Het Platform Water Vallei en Eem is een samenwerkingsverband op het gebied van waterbeheer tussen Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Ede, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Meer informatie over het Platform via www.pwve.nl.

Bron: Gemeente Barneveld – Wed, 09 Dec 2015