Plastic muntjes uit afvalwater

05 juli 2015 06:09 uur

Bij de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Wetterskip Fryslân wordt bioplastic uit afvalwater gewonnen. Hiermee bieden de waterschappen en hun partners een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor het traditionele plastic.

Het geheim van dit nieuwe bioplastic zit in het slib, dat op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen in overvloede ontstaat. Nu is slib nog een restproduct dat naar een speciale slibverwerker gaat. Dit slib zit vol met bacteriën die de juiste vetzuren voor plastic (PHA) produceren.

De bacteriën die de waterschappen inzetten om het water te zuiveren worden nu gebruikt om de grondstof PHA te maken. Dit is een volledig biologisch afbreekbaar bioplastic, dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verpakkingen of plastic muntjes die op festivals en in het uitgaansleven kunnen worden gebruikt.

De productie van plastic uit slib kan een uitkomst zijn. Traditioneel plastic, afkomstig van de olieproductie, hoopt zich op in het milieu en is pas in 100 jaar afgebroken. De meeste bioplastics breken daarentegen in enkele jaren af. Bron: Unie  van Waterschappen 3 juli 2015.

Meer weten over biologisch afbreekbaar plastic uit afvalwater? Lees het volledige persbericht!