Oplossing lijkt nabij voor indringende lucht in ‘stinktunnel’ bij Utrecht Centraal

De indringende geur in het tunneltje langs Utrecht Centraal lijkt erger dan ooit. Is het zwavel, de riolering of tóch het stilliggende water? Over één ding lijken alle voetgangers en fietsers in de Van Sijpesteijntunnel het eens: de stank die er hangt is niet te harden. De oplossing is nu nabij, laat de gemeente weten.

Een rioollucht, dat moet het zijn. Althans, dat vermoedt voorbijgangster Anneke van Mispelaar. ,,'t Is echt heel vies. Ik werk hier in de buurt, en het lijkt wel alsof het erger is geworden. Zeker als ik er doorheen fiets is het heftig. Misschien omdat de lucht dan wat hoger hangt”, zegt ze. ,,De gemeente zou eens even goed naar het riool moeten kijken hier.”

Ook de andere passanten die op woensdagmiddag door de Van Sijpesteijntunnel lopen, verbazen zich over de indringende lucht. ,,Het is écht verschrikkelijk goor. Ik neem zelf soms helemaal de route door het station om de geur niet te hoeven ruiken. Ik dacht eerst misschien dat het braaksel was, maar volgens mij is het gewoon de riolering”, zegt Jasper - die in de toren achter de tunnel woont. ,,Het is de geur van zwavel, denk ik”, suggereert voorbijganger Ruben. ,,Omdat het water nergens heen kan, ontstaat er begroeiing. Dat is wat je ruikt. Ik hoor d'r inderdaad heel vaak mensen over.” Zo snel mogelijk door de tunnel zien te komen lijkt de enige oplossing, grapt hij.

Stilstaand water

De gemeente gaf in 2016 al aan bekend te zijn met het probleem. Volgens een wethouder zou de stank worden veroorzaakt door problemen met een rioolaansluiting en zou die aansluiting spoedig worden vernieuwd. Dat die aansluiting de boosdoener leek blijkt echter niet helemaal te kloppen, laat de gemeente nu weten. ,,Dat hebben we inmiddels kunnen uitsluiten. De oorzaak van de stank ligt bij het afgesloten, stilliggende water. Omdat het water ook nog eens onder een tunnel ligt, komt er weinig vers regenwater in en gaat het stinken.”

Het duurde even voordat alle mogelijke oorzaken konden worden uitgesloten, geeft de gemeente aan. Maar de oplossing komt eraan: half februari hoopt de gemeente een soort ‘afvoersysteem’ te hebben ontwikkeld, wat moet zorgen voor doorstroming van het water. Een leiding moet ervoor zorgen dat er vers water in de tunnel terecht komt.  ,,We gaan er regenwater inpompen en zullen dat ook weer afvoeren, zodat er doorstroming van het water ontstaat. Als het water beweegt, zal het vermoedelijk ook minder stinken.” De stank zal hierdoor hopelijk spoedig verholpen zijn, geeft de gemeente aan.

Het water wordt over een aantal jaar onderdeel van de Leidsche Rijn. Deze zal vanaf de Catharijnesingel worden doorgetrokken richting de Leidseweg. Bron: ad.nl 9-1-20