Onderzoek van Saxion naar duurzamere zuivering van afvalwater

27 september 2014 17:37 uur

Saxion gaat onderzoek doen naar het duurzamer zuiveren van afvalwater. De aandacht gaat vooral uit naar het ontwikkelen van duurzame technologieën om dit te bereiken.

Saxion voert het onderzoek samen met Pentairen Watercampus Leeuwarden uit. Een voorbeeld van een bedrijf dat al duurzame technologie gebruikt, is afvalverwerker Twence. Zij maken gebruik van een installatie van Pentair die de vervuilende componenten uit het afvalwater afbreekt en verwijdert. Hierbij wordt het water dusdanig gereinigd dat het geloosd kan worden op het riool.

Saxion en Pentair ontwikkelen die technologie nu door naar een nog duurzamere variant. Daarbij worden naast het produceren van herbruikbaar proceswater (zoals koel- en spoelwater) ook energie en grondstoffen teruggewonnen. Door vergisting van vaste organische afvalstoffen (bijvoorbeeld restanten van groente en fruit) uit het water ontstaat biogas. Daarnaast is veel afvalwater rijk aan stikstof en fosfaten. Deze stoffen worden niet vernietigd, maar hergebruikt. De samenwerking tussen Saxion en Pentair is gisteren (woensdag) bekrachtigd in een convenant. Bron: Sax.nu 25-09-2014.