Nuenen legt rioolreiniging stil na zorgen over verspreiding coronavirus

27 maart 2020 08:40 uur

Werkzaamheden aan het riool in de Nuenense wijk Eeneind zijn woensdag per direct opgeschort nadat bekend werd dat het coronavirus op diverse plaatsen in afvalwater is aangetroffen.

Woensdag werd bekend dat het coronavirus via ontlasting in afvalwater terechtkomt en dat veroorzaakte snel onrust in de wijk omdat juist het begin van een reguliere reiniging van het riool was gepland.

Vrees voor nevel

Buurtbewoner Ramon Kuijpers trok direct aan de bel bij de gemeente en wijkraad. Vanwege het advies van de rioolreiniger om bijvoorbeeld wasbakken af te sluiten met een stop en de deksel van het toilet dicht te doen, bestaat volgens hem de kans dat nevel uit het riool in zijn huis terechtkomt.

Voorzitter Igor Paulussen van wijkraad Eeneind zegt dat hij daarom woensdag meteen van burgemeester Maarten Houben heeft geëist dat het werk niet doorgaat. De gemeente laat weten dat het besluit om het werk op te schorten toen al was genomen. Ook was geregeld dat de bewoners geïnformeerd zouden worden, aldus een woordvoerder.

Geen grote gevaren

Bewoners van de wijk kregen donderdagochtend een brief van de uitvoerder in de bus dat de geplande werkzaamheden vanwege de laatste ontwikkelingen niet uitgevoerd worden. Kuijpers is erg blij dat er doortastend is gereageerd en het werk direct is stilgelegd.

Bedrijfsleider Ronald van Buuren van de ingehuurde rioolreiniger COR heeft begrip voor de zorgen van de buurtbewoners maar gelooft niet in grote gevaren. ,,Ik ben geen specialist maar de kans op verspreiding van het coronavirus via het rioolwater is volgens mijn niet zo groot’’, zegt hij.

Virus in diarree

Het RIVM zegt dat het een deel van de coronapatiënten diarree heeft en het virus in de ontlasting van een deel van de geïnfecteerde personen wordt aangetoond. De Vereniging van Afvalbedrijven benadrukt dat het gaat om genetisch materiaal dat niet meer in tact is en geen besmetting kan opleveren.

COR reinigt het riool op meer plaatsen in de regio. In Bladel en Eersel is het reguliere onderhoud recent uitgevoerd. Nuenen was de enige gemeente waarvoor het bedrijf deze week op pad was.

Mensen die met afvalwater werken zijn woensdag al gewaarschuwd door het RIVM. Als ze beschermende kleding dragen en zich houden aan de hygiënevoorschriften, lopen ze volgens het RIVM geen risico.

COR zegt dat werknemers zijn uitgerust met speciale kleding en dat ook voor hen het gevaar minimaal is. Bron: ed.nl 26-3-20