Nijmegen: Nijmegenaar koppelde regenpijp af: ‘Nu alleen uitkijken met het vet uit de braadpan’

26 augustus 2019 18:16 uur

Huizen loskoppelen van regenwater is in trek. Vooral Nijmegen ziet de afgelopen jaren een flinke toename in bewoners die hemelwater niet langer het riool, maar een ton of de tuin in willen laten lopen. Manfred Hendrix deed het, en het kostte hem geen cent.

,,Afgelopen weekend”, zegt Manfred Hendrix, ,,toen het zo hard regende, leek het hier wel een waterval.”

Hendrix (66) wijst naar een regenpijp aan de voorkant van zijn huis in de Nijmeegse wijk Hatert. In plaats van dat de pijp onder de grond verdwijnt en in het riool terecht komt, zoals bij de meeste huizen in Nederland, eindigt deze pijp boven een bak met grind. ,,Daar ligt 25 centimeter aan kiezels, daar zakt dat water zo in weg.”

Verduurzamen

Ruim een jaar geleden begon de Nijmegenaar met het verduurzamen van zijn woning. Doel: van het gas af, en die elektriciteitsrekening omlaag. De eerste stap was led-verlichting. Vloerisolatie, 28 zonnepanelen, een sedumdak en een warmtepomp volgden.

En hij koppelde op vijf plekken regenpijpen van het riool af. Dat laatste is, in tegenstelling tot die andere maatregelen, niet per se goed voor z’n eigen portemonnee. ,,Maar het paste wel in het totale project dat we goede dingen wilden doen voor de natuur.”  Bovendien, afkoppelen heeft hem niets gekost. Met dank aan subsidie van de gemeente Nijmegen.

Regelingen

Voor het vergroeningstraject kon Hendrix veel regelingen gebruiken. Van de belastingdienst, van het ministerie van Economische Zaken; allemaal tegemoetkomingen in de kosten die hij maakte. Maar de afkoppelvergoeding van de gemeente, gebaseerd op het aantal vierkante meters dakoppervlak, was voor de Nijmegenaar kostendekkend. En dus loopt nu op meerdere plekken rond zijn huis regenwater zo de tuin in.

Het afkoppelen van de regenpijp heeft veel voordelen. Ons ‘oude’ riool in Nederland is niet berekend op grote plensbuien, met het risico op overstroming. Daarnaast is hemelwater schoon en heeft het niets te zoeken in een waterzuiveringsinstallatie. Door regenwater in een ton op te vangen of de tuin in te laten lopen, kan uitdroging tegen worden gegaan en komt het ten goede aan het grondwater.

Maar er is ook één nadeel, zegt Hendrix: ,,We moeten uitkijken met vet dat achterblijft in pannen. Normaal zou dat meegenomen worden door de regen, maar dat gebeurt nu niet meer. Al die kleine beetjes vet kunnen zich ophopen. En als dat hier onder de oprit gaat stollen, dan heb ik een probleem. Vet wassen wij dus niet van de pannen, maar verwijderen het met keukenpapier.”

Subsidie niet overal

Niet alle gemeenten of waterschappen in het verspreidingsgebied van deze krant geven subsidie voor het afkoppelen. Nijmegen doet het dus wel, net als het Waterschap Rivierenland. Culemborg, Arnhem en Boxmeer kennen bijvoorbeeld geen regeling (meer).

Waterschap Rijn en IJssel doet het ook niet. In de Achterhoek en de Liemers zijn wel een flink aantal gemeenten met subsidies, zoals Montferland, Doetinchem, Oude IJsselstreek, en Bronckhorst. Bron: gelderlander.nl 24-8-19