Nieuws/Signalen uit de markt Rioolgids.nl 2018-5

29 januari 2018 07:12 uur

GroenLinks vraagt naar sancties voor onder radar houden GenX-afval
De Gelderlander – 28 Jan 2018
Suzanne Kröger (GroenLinks) stelt prangende Kamervragen aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het aantreffen van de omstreden stof GenX van de Dordtse fabriek Chemours in afvalwater van afvalverwerker ATM Moerdijk. Kröger wil weten wat de strafrechtelijke en bestuursrechtelijke sancties zijn als blijkt dat ATM al langer wist dat zij GenX-afval verwerkte.

 

Vervangen riool onder de Zeestraat is begonnen!
Gemeente Edam-Volendam – 24 Jan 2018
De gemeente wil het Europaplein en de Zeestraat herinrichten. Voordat de herinrichting echt van start kan gaan, moet eerst het riool onder de Zeestraat worden vervangen. De gemeente heeft aannemingsbedrijf Sturm bv uit Zaandam, opdracht gegeven om dit te doen. Zie ‘lees meer’ voor de actuele stand van zaken. Inloopavond Op 17 januari is er een inloopavond in de AMVO geweest.

 

Rioolkwestie uit de wereld
Stellingwerf –  25 Jan 2018
Wolvega – De gemeente Weststellingwerf en de korfbalvereniging Leonidas hebben het geschil bijgelegd over de verstopte riolering. Vorig jaar stroomde de kruipruimte onder de kleedaccommodatie van Leonidas aan de Elsweg in Noordwolde vol rioolwater, nadat een pomp van de gemeente het had begeven. Daarop begaf de ophanging van de buizen in het gebouw het onder het zware gewicht van de bomvolle leidingen.

 

Rioolwateronderzoek toont dopinggebruik amateuratleten aan
Kiwa – 24 Jan 2018
In het wetenschappelijke artikel ‘Wastewater-based tracing of doping use by the general population and amateur athletes’ – tonen KWR-onderzoekers aan dat amateuratleten de zeer schadelijke vetverbrander 2,4 dinitrophenol (DNP) gebruiken tijdens sportevenementen.

 

WATERSCHAPPEN

 

Starthandeling Reggedal Enter
Waterschap Vechtstromen – Fri, 26 Jan 2018
Samen met onze partners herstellen we de natuurlijke loop van de rivier de Regge. Hiermee ontstaat een betere balans tussen waterberging en waterafvoer. Goede waterstanden voor de landbouw en natuur staan daarbij voorop. Ook is er veel oog voor recreatie; denk aan de Enterse zomp. Donderdagmiddag 25 januari is de aftrap van de werkzaamheden gegeven.

 

Hoogwatergeul Waal verdeelt bestuurders
Architectenweb.nl – 24 Jan 2018
Een hoogwatergeul die de waterstand op de Waal in de West-Betuwe en Zuid-Holland moet verlagen, heeft verdeeldheid veroorzaakt onder bestuurders. De provincie Gelderland en Rijkswaterstaat, die voor de aanleg zijn, staan lijnrecht tegenover de gemeente Neerijnen en het waterschap Rivierenland, die tegen zijn. Dat betekent dat minister Carola van Nieuwenhuizen van Waterstaat dit voorjaar waarschijnlijk de knoop moet doorhakken over dit project, dat 441 miljoen euro gaat kosten.

 

Informatieavond over de Berkel
Gemeente Lochem – 24 Jan 2018
Na een succesvolle herinrichting van de Berkel tussen Zutphen en Almen (2009-2014), staan de trajecten Almen-Lochem, Lochem-Borculo en de Heksenlaak op de agenda om te ontwikkelen. Dit levert nieuwe kansen en mogelijkheden op voor het gebied rond de Berkel. Graag nodigen we bewoners, ondernemers en gebiedspartijen in het stroomgebied van de Berkel uit voor een informatieavond op 1 februari vanaf 19.30 uur in De Heksenlaak in Barchem.

 

Gemeenten en waterschap samen aan de slag met klimaatadaptatie
Hoeksch Nieuws –  24 Jan 2018
Foto: Tom Pilzecker/waterschap Hollandse Delta RIDDERKERK – De gemeenten in Zuid-Holland-Zuid en waterschap Hollandse Delta hebben vandaag een start gemaakt met een gezamenlijke aanpak met klimaatadaptatie. Cok Sas, heemraad van het waterschap en initiatiefnemer van de bijeenkomst over klimaatadaptatie waarin waterschap, gemeente en provincie met elkaar in overleg gingen: “De natuur kan onberekenbaar zijn, zeker door de huidige veranderingen in het klimaat.