Nieuwe wijk in Oss warmt zich misschien wel aan vies rioolwater

28 oktober 2019 08:07 uur

Zet de douche maar lekker warm en was gerust op zestig graden: in de Osse wijk Oijense Zij Noord zijn ze er straks blij mee. Daar wordt het vieze afvalwater uit de stad misschien wel gebruikt om nieuwe huizen te verwarmen.

Driekwart van het afvalwater gaat warm het riool in. Via de wasmachine, vaatwasser, badkuip of gootsteen. Samen met het koude water dat door de wc wordt gespoeld, maakt dat het rioolwater daarom al snel een graad of 15. Warmte waar niets mee wordt gedaan.

Doodzonde, vindt nu ook de gemeente Oss. Die onderzoekt daarom of het mogelijk is om afvalwater te gebruiken voor de verwarming van de huizen in de nieuw te bouwen Oijense Zij Noord. Wat bij de ene Ossenaar door het doucheputje stroomt, wordt dan gebruikt om bij de ander de stookkosten te drukken.

Klinkt vies, is het niet

Dat klinkt misschien vies, maar dat is het in de praktijk niet. Het schone leidingwater loopt straks namelijk door een soort tuinslangen, die om het ‘vieze’ riool zijn gewikkeld. Het relatief warme water dat daar doorheen stroomt, warmt het schone water een paar graden op. ‘Riothermie’, heet dat met een chic woord: warmteoverdracht via het riool.

,,Je hoeft bij het verwarmen dan dus niet vanaf 0 te beginnen”, zegt Peter Mertens, die bij de gemeente Oss gaat over de energietransitie. ,,en dat scheelt een heleboel energie.”

Het water dat gebruikt wordt om een vloer te verwarmen is al snel 40 graden. Douchewater wordt zelfs opgewarmd tot 60 graden, al was het maar om legionella te voorkomen. Met alleen riothermie is Oijense Zij Noord er dus nog niet. Daarom moeten er ook warmtepompen in de nieuwe huizen komen.

Groot experiment

De relatief nieuwe techniek wordt op verschillende plaatsen in het land al toegepast. Maar de schaal waarop Oss nu met riothermie aan de slag wil, is bijzonder. De wijk leent zich extra goed voor een experiment, omdat het zogeheten stamriool vlak langs de buurt loopt. Vrijwel al het vieze water van Oss loopt via Oijense Zij Noord richting de waterzuivering in Oijen. Daarom is er altijd meer dan genoeg afvalwater voorhanden.

Over de kosten van het project is in dit vroege stadium nog niet veel te zeggen. ,,Samen met het waterschap zijn we nog aan het rekenen”, bekent Mertens. ,,Natuurlijk is zo’n innovatief project duurder dan een ouderwetse cv-ketel, maar we moeten nu eenmaal van het aardgas af. We vragen voor het project subsidie aan bij het rijk.”

Honderdduizend kilometer riool

Als het experiment in Oss goed bevalt, zouden wel eens veel plaatsen kunnen volgen. Met een totale lengte van wel honderdduizend kilometer beschikt Nederland over één van de grootste rioolstelsels van de wereld. Voordeel van de techniek is bovendien dat die in de zomer ook gebruikt zou kunnen worden om woningen of andere gebouwen te koelen.

Overigens staat nog niet vast dat álle 216 woningen in de nieuwe buurt straks beschikken over de riooltechniek. De huizen worden namelijk neergezet door drie verschillende bouwbedrijven, met wie de gemeente nog in gesprek is over deelname. Dat zijn Van Wanrooij, Muller en Wagemakers. Een klein deel is bestemd voor de sociale huur, een groter deel voor koop. Zeker van de vrije kavels is nog niet gezegd dat ze allemaal worden aangesloten.

Van de groenste kant

Oijense Zij Noord is het laatste deel van de uitbreidingswijk aan de noordzijde van de stad, vlak naast sportpark Rusheuvel. Oss wil zich met de wijk van zijn groenste kant laten zien. Daarom wordt bij de ontwikkeling van de wijk extra rekening gehouden met elektrisch vervoer. Ook wordt er nagedacht over een zonnepark in de directe omgeving. De wijk ligt pal aan het traject dat is aangewezen voor de noordelijke randweg.

De bouwers kunnen waarschijnlijk in januari 2021 aan de slag.  Bron: gelderlander.nl 24-10-19