Nieuwe methoden om medicijnen uit water te halen

11 november 2018 21:44 uur

Medicijnresten die via het riool in het oppervlaktewater terecht komen kunnen ecosystemen verstoren. Wagenings onderzoek levert nieuwe methoden op om die medicijnen uit water te verwijderen.

Een deel van de geneesmiddelen die mensen gebruiken, verdwijnt via urine en ontlasting in het toilet. De stoffen kunnen via het rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomen. Die medicijnresten blijken verstorend te werken. Zo zorg estrogeen uit de anticonceptiepil bijvoorbeeld voor geslachtsverandering bij vissen. En uit een onderzoek bleek dat Indiase gieren nierfalen nadat ze dode koeien hadden gegeten die waren behandeld met diclofenac.

Promovendi

Bij de Wageningse de leerstoelgroep Milieutechnologie doen verschillende promovendi onderzoek naar nieuwe methoden om de schadelijke stoffen te verwijderen. Resource besteedt aandacht aan dat onderzoek in het artikel ‘Hoe haal je medicatie uit water?‘ Zo onderzocht Wenbo Liu of je de resten van de pijnstiller diclofenac kunt afbreken met bacteriën, maar het resultaat viel tegen. Wel bleek dat je diclofenac onschadelijk kunt maken met mangaan-ionen. Bron: groenkennisnet.nl 9-11-18 Lees verder>>>>