NIEUW: KOKS introduceert IBAK Robotics Inlaatzoeker

15 juni 2014 18:24 uur

 

Om na een renovatie de aansluitingen in één gang met 100% zekerheid te vinden én open te frezen, zonder dat vooraf inmeten nodig is en zonder risico op misprikken en bijkomende herstelkosten, is een grote wens van de rioolrenovatiemarkt. De IBAK Robotics inlaatzoeker is een innovatief sensorsysteem, die deze wens vervult en zorgt voor efficiënter, goedkoper en succesvol renoveren.

IFAT 2014 in München, dé internationale vakbeurs voor water-, rioolwater-, afval-, recycling- en grondstoffenbeheer, was de gelegenheid bij uitstek om deze nieuwe, door IBAK ontwikkelde inlaatzoeker voor het eerst te presenteren.

Bij problemen met de riolering, werd voorheen de weg opengebroken en het riool vernieuwd. Een tijdrovende en dure klus, die ook nog eens voor veel overlast zorgde. Renoveren bleek een ideale oplossing, met de zogenoemde Liner-methode. Door een soort glasvezelkous op te blazen in een rioolstreng, werd deze hersteld en was de rioolstreng weer als nieuw. Het openfrezen van aansluitingen in een gerenoveerde rioolstreng bracht het risico van ‘misprikken’ met zich mee, wat weer zorgde voor schade en herstelproblemen.

IBAK stelde zich ten doel een oplossing te ontwikkelen voor het lokaliseren en foutloos openfrezen van aansluitingen in gerenoveerde rioolstrengen, zonder dat vooraf inmeten nodig is. Uit deze doelstelling is een volledig nieuwe, elektronische meetmethode ontstaan, die met een sensor het materiaal achter de Liner analyseert en er als het ware doorheen kijkt.

Voor de inlaatzoeker dient de strenggrafiek van het inspectierapport als uitgangspunt. Daarmee is de globale plek van de aansluiting bekend, en dat is genoeg. Hierdoor is het niet nodig om de hele rioolstreng te scannen. Met behulp van een freesrobot wordt een antenne langs de strengwand gevoerd, waarbij het uitgangssignaal van de sensor verandert als de structuur achter de Liner dat ook doet. De software zet deze signalen om in een beeld, wat voor de gebruiker resulteert in een visueel advies met een duidelijk startpunt voor het frezen. Vervolgens kan, in één gang, het aan de freesrobot gemonteerde markeringssysteem dit punt markeren en de frees deze aansluiting openfrezen.

Deze inlaatzoeker, ofwel lateral detector, past op alle IBAK Robotics freesrobots (met uitzondering van de FlexiGator) en is in staat om aansluitingen vanaf DN80 te lokaliseren, of ze nu droog óf met water gevuld zijn. Met deze inlaatzoeker worden de kosten aanzienlijk verminderd en de risico’s nagenoeg uitgesloten bij het openfrezen van aansluitingen in gerenoveerde rioolstrengen. Dit innovatieve product past helemaal bij de ontwikkelingen en behoeften, die spelen op de renovatiemarkt.

Voor vragen of meer informatie:

KOKS Group, Diamantweg 1, 1812 RC  Alkmaar, tel. 072 540 66 99, fax 072 540 55 40, info@koks.com, www.koks.com.