Nieuw ingenieursbureau Partners4UrbanWater in Nijmegen

06 oktober 2014 10:30 uur

Op 10 oktober 2014 opent Partners4UrbanWater zijn kantoor aan de Javastraat in Nijmegen. Partners4UrbanWater is een nieuw onderzoeks- en adviesbureau voor riolering en stedelijk water. Het bureau is opgericht door Jeroen Langeveld, Erik Liefting, Rémy Schilperoort en Cornelis de Haan, vier ervaren Urban Water professionals.

Partners4UrbanWater werkt vooral voor Nederlandse en buitenlandse gemeentes en waterschappen. Erik Liefting van Partners4UrbanWater ziet het als zijn missie om “het vakgebied vooruit te helpen” met innovaties voor de riolering, stedelijk water en afvalwaterzuiveringen. Het bureau wil samen met opdrachtgevers en andere partners, zoals universiteiten, onderzoeksinstellingen en adviesbureaus, de nieuwste wetenschappelijke kennis vertalen naar praktische toepassingen voor stedelijk water.

Grote uitdagingen

Slimme toepassingen zijn volgens Liefting nodig om de grote uitdagingen voor het stedelijk water in Nederland aan te kunnen. Met de geplande vervanging van rioolstelsels zijn jaarlijks honderden miljoenen euro’s gemoeid. Hoe kan hierop worden bespaard? Door hevige buien als gevolg van klimaatverandering worden rioolstelsels zwaarder belast, waardoor de kans op wateroverlast toeneemt. Moeten riolen nog groter en robuuster of is het beter om water op straat te accepteren? De waterkwaliteit van oppervlaktewater en grondwater in Nederland is nog vaak onder de maat. Welke maatregelen zijn effectief om milieuschade door afvalwater tegen te gaan? Recent onderzoek heeft aangetoond dat stedelijk water gezondheidsrisico’s kan veroorzaken, in het bijzonder voor kinderen. Hoe zijn infecties en ziektes te voorkomen? In deze technische uitdagingen met een groot maatschappelijke belang ziet Liefting een rol voor Partners4UrbanWater weggelegd.