Muiden: wethouder Henny Timmerman neemt ‘posthoornslak’ in ontvangst

22 maart 2015 07:50 uur

Op zaterdagmiddag 14 maart nam wethouder Henny Timmerman het kunstwerk ‘de Posthoornslak’ in ontvangst uit handen van Gerhard van de Top, dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het is geschonken in het kader van het opschonen van de Vecht.

Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Ron Moret. ‘De Posthoornslak’ zal in ieder geval tot de zomer 2016 zijn plaats hebben nabij Fort H. Vanwege de werkzaamheden aan de A1/ A6 zal dit kunstwerk dan een andere plaats krijgen. Deze plaats zal in de loop van het jaar nader bepaald worden.

Over de Posthoornslak

Ron Moret is beeldend kunstenaar uit Schoorl. Het jarenlang aan de kust wonen insprireert hem tot het maken van aan water gerelateerde beelden. Geinspireerd door het uitbaggeren van de Vecht en de opgravingen die daarbij gedaan werden onstond een thema waar hij zelf niet gekomen was; dieren die in schoon, zoet water leven.

Als model heeft hij de Grote Posthoornslak gekozen. Deze slak kan in zowel stilstaande als langzaam stromende wateren worden aangetroffen, maar alleen in plantenrijke omgevingen. Het voedsel bestaat uit algen en rottend, organisch materiaal dat op de bodem ligt. Door de bagger van de bodem van de Vecht te scheppen zal ook de leefomgeving van deze posthoornslak verbeteren.

Het vuil en schroot dat met de opgravingen meekwam en de 3D ontwerpen van de kinderen inspireerde Moret tot het verwerken van het afval in de schone vorm van deze slak. In het beeld valt veel te zien. Omdanks aantasting door water kunnen diverse gebruiksvoorwerpen onderscheiden worden. Dit maakt het beeld interessant om naar te kijken. Tegelijkertijd maakt het de kijker bewust van wat er ongewenst in het water verdwijnt. Bron: gemeente Muiden.