Meivakantietip: eropuit met Rijnland!

19 april 2016 16:30 uur

In de eerste week van mei is het niet alleen vakantie, maar ook de nationale Week van Ons Water. Door het hele land organiseren waterschappen en andere waterbedrijven activiteiten die te maken hebben met schoon water. Dit kan water uit de kraan zijn, maar ook schoon water in de sloot. Het hoogheemraadschap van Rijnland organiseert activiteiten in Hoofddorp, Reeuwijk en Leiden. Alle activiteiten zijn gratis.

Water is onlosmakelijk verbonden met ons leven. We wonen erlangs, we zwemmen erin, we varen erop. De natuur, vissen en andere waterdieren kunnen niet zonder. Water is alleen niet vanzelfsprekend schoon en gezond. En het werk eraan is ook nooit af. Tijdens de activiteiten op 2, 3 en 4 mei kan iedereen mee op pad met deskundige medewerkers van Rijnland. Zij laten hun werk zien en vertellen er alles over.

Hoofddorp, 2 mei: excursie watermonsters
Wel eens zien hoe Rijnland watermonsters neemt? En weten waarom? Kom dan naar de meekijk-excursie op 2 mei in Hoofddorp. Rijnland legt uit en laat zien wat in de zwemplas is gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren. Het waterschapslaboratorium Aquon neemt ter plekke watermonsters, waarbij ze stap voor stap uitleggen wat er gebeurt en waar het voor nodig is. En we testen de helderheid van het water. Meer info, juiste tijdstip en aanmelden (voor 29 april): www.rijnland.net/mei2016.

Reeuwijk, 3 mei: excursie waterplas Sloene
De afgelopen jaren heeft Rijnland projecten uitgevoerd om de waterkwaliteit en ecologie in de Reeuwijkse Plassen te verbeteren. Op 3 mei vertelt Rijnland er alles over tijdens een excursie op waterplas Sloene in Reeuwijk. We gaan dan met een open boot het water op om de natuurvriendelijke oevers te bekijken en te laten zien wat we precies doen om de kwaliteit van het water te bewaken. Meer info, juiste tijdstip en aanmelden (voor 29 april): www.rijnland.net/mei2016.

Leiden, 4 mei: slootsafari
Op 4 mei organiseert Rijnland in de ochtend een slootsafari. Na een korte presentatie over de waterkwaliteit, worden enkele proefjes gedaan. Daarna gaan we onder deskundige begeleiding aan de slag met schepnetten, observatiebakken, loepjes en zoekkaarten. Welke waterdiertjes en waterplanten leven in de sloot? En wat betekent dat voor de waterkwaliteit? Meer info, juiste tijdstip en aanmelden (voor 29 april): www.rijnland.net/mei2016.

Leiden, 4 mei: open dag afvalwaterzuivering
Altijd willen weten wat er gebeurt met het water wanneer de toilet wordt doorgetrokken of de was is gedaan? Op 4 mei is iedereen welkom bij één van Rijnlands afvalwaterzuiveringsinstallaties in Leiden. Rijnland maakt daar douche- en toiletwater schoon. Zo schoon zelfs, dat het water weer geloosd kan worden in de sloten en vaarten. Er zijn rondleidingen, filmpjes, een quiz en voor sportievelingen een springkussen. De open dag is van 10.00-15.00 uur. Meer info: www.rijnland.net/mei2016.