Meer afvalwater op zuivering Almere

22 maart 2020 20:35 uur

Veel mensen in Flevoland zijn sinds deze week thuis. Dit merken we bij onze afvalwaterzuivering in Almere. We hebben meer afvalwater te verwerken dan normaal. Al het water dat het rioolstel bij ons aanvoert zuiveren we, zodat het weer schoon is.

Reden toename afvalwater

“Je zou denken dat de hoeveelheid afvalwater gelijk zou blijven. Toch is dat niet zo. Veel jongeren uit Almere gaan normaal gesproken overdag naar scholen buiten Flevoland. Daarnaast werken veel inwoners bij bedrijven in de Randstad en andere omliggende provincies. Doordat veel inwoners van Almere nu thuis zijn, zien we dat de hoeveelheid afvalwater voor de zuivering in Almere stijgt”, aldus heemraad Jo Caris van Waterschap Zuiderzeeland.

Doordeweekse dagen nu gelijk aan aanvoer op zondag

De medewerkers van de zuiveringen van Waterschap Zuiderzeeland houden goed bij hoeveel afvalwater binnenkomt. Evert Jan Koffeman, zuiveringstechnicus zuivering Almere: “We zien dat er bij de zuivering in Almere een toename van aanvoer op doordeweekse dagen is. De hoeveelheid op doordeweekse dagen hebben we normaal gesproken alleen op zondag. Normaal gesproken komt er op de zuivering in Almere wekelijks 223660M³ afvalwater binnen. Nu is dat 243180M³ per week. Een toename van 8%. Dat is vergelijkbaar met ongeveer acht Olympische zwembaden.”

Voldoende capaciteit zuiveringen

In Flevoland hebben we vijf afvalwaterzuiveringen. Deze staan in Almere, Dronten, Lelystad, Tollebeek en Zeewolde. Met deze zuiveringen hebben we genoeg capaciteit om al het afvalwater in Flevoland te kunnen zuiveren.

keukenrol, tissues en vochtige doekjes

Samen moeten we voorkomen dat het riool verstopt raakt en chemische stoffen in de sloten komt. Daarom is het belangrijk dat je het toilet en het afvoerputje alleen gebruikt waar het voor bedoeld is. Namelijk voor de 3 p’s. Plas, poep en wc-papier. Vochtige doekjes, keukenrol en tissues horen niet in het riool. Gooi deze daarom in de prullenbak. En vergeet niet je handen te wassen. Nu meer dan ooit! Bron: zuiderzeeland.nl 21-3-20