Luyksgestel: Riool met schoon regenwater naar beekje

19 oktober 2020 13:25 uur

Een van de beste wapens in de strijd tegen de oprukkende droogte is regenwater, aldus de gemeente Bergeijk. Bewoners van de Koperteutenstraat kunnen in de toekomst hun regenpijp aansluiten op een speciaal riool dat water van daken afvoert naar het beekje de Keersop.

Het water van een flinke plensbui komt dan niet meer terecht in het gemengde riool met vuilwater (uit toiletten en douche), maar in een nieuw riool voor afvoer van regenwater.

Via deze ,,Blauwe Ader” vindt het schone hemelwater zijn weg naar het beekje de Keersop, vanaf de daken van de huizen in de Koperteutenstraat. ,,We hebben hier op de zandgronden in de Kempen meer last van droogte dan van nattigheid. Dit is een van de manieren om meer water in dit gebied vast te houden”, aldus wethouder Mathijs Kuijken.

Blauwe Ader

De aanleg van het riool moet ook wateroverlast bij flinke buien tegengaan. Het is onderdeel van een grote opknapbeurt van het gebied rond de Koperteutenstraat, die in 2023 klaar moet zijn. De gemeente ziet in de herinrichting van de wijk een goed moment om de inwoners te mobiliseren in strijd tegen de toenemende droogte. Met een financiële stimuleringsregeling hoopt Bergeijk hen hierbij over de streep te trekken.

Wijkbewoners kunnen straks ervoor kiezen om hun regenpijp aan te sluiten op de Blauwe Ader. Een andere, nóg betere optie is om regenwater op eigen terrein of in de tuin op te vangen, aldus Kuijken. Dat kan bijvoorbeeld via een regenton of via een leiding naar een vijver.

Hiervoor kunnen bewoners een bijdrage van de gemeente krijgen. De hoogte daarvan hangt af van de grootte van hun dak. Sluit je als inwoner je regenpijp aan op het nieuwe hemelwaterriool, dan kun je een bijdrage van 4 euro per vierkante meter dakoppervlak tegemoet zien. De helft meer krijg je als je je eigen tuin als hemelwaterberging gebruikt. Het waterschap gaat deze bijdrage nog extra aanvullen.

Grote opknapbeurt

Deze opties komen voor de inwoners pas in beeld zodra de herinrichting van het gebied rond de Koperteutenstraat (met onder meer de Hasseltsestraat en de Stronk) is afgerond. Alles gaat in deze straten op de schop: niet alleen de riolering, maar ook de bestrating van de rijbaan, trottoirs en parkeerplaatsen, en de beplanting worden vervangen.

De werkzaamheden in de Luyksgestelse wijk gaan in het voorjaar van 2021 van start. Ook bij toekomstige andere herinrichtingsprojecten in de gemeente-zoals in de Kleine Broekstraat in Bergeijk-wil de gemeente een apart hemelwaterriool gaan maken. Bron: ed.nl