Lochem: Ernst grondverontreiniging onderzocht na rioolbreuk in Lochem (video)

08 november 2018 11:32 uur

Een klein stukje verontreinigde grond tussen de Berkel en het Twentekanaal bij Lochem moet worden onderzocht. Dit zegt milieutoezichthouder Roel de Ruiter van de Omgevingsdienst Achterhoek. Een riool is gebarsten en het is nog onduidelijk welke stoffen zijn vrijgekomen.

Maandag barstte een riool onder een stuk bos en moeras tussen de twee waterwegen. Het waterschap Rijn en IJssel ontdekte de breuk omdat er veel minder water binnen stroomde bij de zuiveringsinstallatie in Zutphen.

De rietkragen zijn inmiddels overspoeld door grote hoeveelheden stront. Daarnaast stroomt het ook de Berkel in. Het Twentekanaal blijft de troep vooralsnog bespaard omdat er een hoger gelegen dijk tussen het kanaal en de rioolbreuk ligt.

Grondsanering

,,Het riet zal in ieder geval stevig gaan groeien met deze bemesting,’’ grinnikt milieutoezichthouder De Ruiter.  ,,Maar als blijkt dat er bijvoorbeeld veel chemische stoffen tussen het afvalwater zitten en een grote hoeveelheid daarvan de grond is ingetrokken, moet de grond wellicht gesaneerd worden,’’ zegt De Ruiter. Bij organisch afval als gras en hout is grondsanering niet noodzakelijk. Bron: destentor.nl 7-11-18 Lees verder>>>>