Lesmodules ‘Droppie Water in de klas’ online

21 juni 2014 15:07 uur

Droppiewater.nl is al jarenlang dé kinderwebsite van de Nederlandse waterschappen. Nu kunnen ook leerkrachten van groep 3 tot 8 de website gebruiken voor hun lessen over water.

Bekende Nederlander

Veel kinderen in Nederland kennen Droppie al jaren als vertegenwoordiger van de waterschappen. Sinds 2006 heeft deze Bekende Nederlander ook een eigen website. De website van Droppie is speels en leerzaam. Kinderen komen op een grappige manier van alles te weten over water en waterschappen: droge voeten, sterke dijken en voldoende schoon water. Droppie spreekt kinderen aan die op de basisschool zitten. Voor kleintjes die nog niet kunnen lezen doet hij dit letterlijk.

Digitaal lesmateriaal

De Nederlandse waterschappen willen met ‘Droppie Water in de klas’ het leren over water verder stimuleren. Leerkrachten en leerlingen van het basisonderwijs kunnen eenvoudig aan de slag met lesmateriaal voor hun leerjaar. De lesmodules bestaan uit klikplaten over diverse waterthema’s, foto’s, filmpjes, lesbladen, onderzoeksbladen, educatieve spellen en quizzen als toetsmateriaal. De inhoud van het lesmateriaal is afgestemd op de kerndoelen voor het primair onderwijs en op landelijke richtlijnen voor watereducatie. Kijk op de wesbite van Droppie Water.

Droppie adopteert Watch

In de lesmodule voor groep 7 en 8 zijn twee onderzoeksbladen opgenomen waarmee leerlingen zelf de waterkwaliteit van een sloot of vijver bij de school kunnen onderzoeken. Dit materiaal voor een buitenles is afgeleid van het Watch-project. Watch is zo’n twintig jaar lang door het IVN en diverse waterschappen als zelfstandig project aan het basisonderwijs aangeboden. Vanaf nu is Watch in vereenvoudigde vorm online beschikbaar inclusief een zoekkaart waterdieren van IVN Scharrelkids en een zoekkaart waterplanten van Sportvisserij Nederland. De overige veldwerkmaterialen zijn eenvoudig zelf te maken of kunnen door de leerkracht geleend worden bij een regionaal NME-centrum of waterschap. Bron: Waterschap de Stichtse Rijnlanden.