Keer de vet-en oliegolf

03 januari 2016 09:10 uur

Een greep uit de vele publicaties:

Amsterdam.

Rondom de jaarwisseling bakken ook Amsterdammers weer volop zelf oliebollen. Wat daarvan achterblijft in de pan vormt samen met ander vet de meer dan 750.000 liter vet die Amsterdammers jaarlijks gebruiken. Tachtig procent van de huishoudens spoelt vet na gebruik door de wc of gootsteen.’
‘Door dit vet slibben de riolen dicht en wordt het water verontreinigd,’ zegt een woordvoerder van Waternet. ‘De kosten voor het schoonmaken van het riool en de zuivering van het water lopen voor de gemeente jaarlijks op tot wel 250.000 euro.’   Bron: Het Parool 29-12-2015.

Appingedam.

Vet en olie NIET in het riool!
Gemeente Appingedam – Wed, 16 Dec 2015 03:39:00 Z
Giet afgekoeld (frituur)vet en -olie in een oude plastic fles en lever dit in. Inleveren kan bij het KCA-depot in Appingedam. De gemeente laat het milieuvriendelijk verwerken tot schone biobrandstof. Kijk voor meer inleverpunten op www.hergebruikfrituurvet.nl Resten vet en olie verwijdert u vóór het afwassen met keukenpapier uit de pan. Het keukenpapier kan vervolgens bij het huishoudelijk restafval.

Assen.

Gemeente Assen: spoel vet oliebollen niet weg via de wc.

Asser Courant 30 december 2015. De jaarwisseling staat voor de deur en daar horen oliebollen bij! Maar de gemeente Assen merkt dat elk jaar het vet vervolgens door de wc wordt gespoeld. Niet doen! Vet of bakolie verstopt namelijk de afvoer en de gemeente wijst erop dat het veel geld kost dit weer te herstellen. Mensen die met bakvet zitten wordt gevraagd het gebruikte, afgekoelde vet of de olie terug in de originele verpakking of een andere afsluitbare plastic fles te gieten. Zodra de fles vol is, kan men deze goed afgesloten in de speciale gele kliko gooien bij een van de inzamelpunten .

Lelystad.

Ons frituurvet heeft waarde. Houdt u het ook apart?
Gemeente Lelystad – Thu, 31 Dec 2015 12:53:00 Z
Wethouder Elly van Wageningen en heemraad Lida Schelwald-van der Kley van Waterschap Zuiderzeeland geven het goede voorbeeld. Met het inleveren van hun gebruikte frituurvet starten zij de gezamenlijke actie. De hele maand januari is het inleveren van gebruikt frituurvet éxtra de moeite waard. Want daarmee krijgen inwoners extra Lelypas-punten en zijn er mooie prijzen te winnen.

Sittard-Geleen.

Spoel geen vet door het toilet!
Nieuws.nl – Sittard-Geleen – Fri, 18 Dec 2015 18:24:00 Z
Wie in deze tijd van het jaar door de binnenstad loopt komt altijd wel ergens een oliebollenkraam tegen. En met Oud op Nieuw worden in veel huishoudens oliebollen gebakken. Waterschap Roer en Overmaas roept daarom iedereen op om het bij het bakken gebruikte vet – voor oliebol, fondue of gourmet – in te leveren bij inzamelpunten. Die vindt u niet alleen op het milieupark, maar ook bij een aantal supermarkten, scholen en sportclubs. Recycle het vet dus net als plastic, glas en oud papier.

Weststellingwerf.

De feestdagen zijn weer in aantocht. Een periode waarin veel olie en (vloeibaar) vet wordt gebruikt voor onder andere maaltijdbereiding en het bakken van oliebollen. Het vet verdwijnt daarna vaak in het riool. Dit is niet de juiste plek. Inwoners van de gemeente Weststellingwerf kunnen hun gebruikte frituurvet en -olie in een gesloten verpakking gratis inleveren bij het afvalbrengstation. Er wordt dan onder andere biodiesel van gemaakt.

Wonen Zuidwest Friesland.

Ons rioolstelsel is een wirwar van buizen. Dagelijks gaat er heel wat vuil ons riool in. Om verstoppingen te voorkomen hebben wij enkele tips voor u, voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. – Vetten en Ollieën (jus, etensresten en frituurvet) Deze stoffen hechten zich gemakkelijk aan de buiswand waardoor het slechts een kwestie van tijd is dat de verstopping zal gaan plaats vinden. Tip: doe het vet in een leeg melkpak en gooi het in de container.

Dagblad Trouw.

Trouw 30 december 2015.: ‘Lever oliebollenvet in om biodiesel van te maken’  De hoeveelheid vet die rond de jaarwisseling wordt verbruikt om oliebollen te bakken, is voldoende om ruim duizend keer om de aarde heen te rijden. Dat hebben de waterschappen uitgerekend. De schappen waarschuwen dat oliebollenbakkers frituurvet niet door de gootsteen of de wc moeten spoelen. Volgens de waterschappen gaat er vijf miljoen liter oliebollenvet doorheen in de laatste dagen van het jaar. Daarvan zou drie miljoen liter biodiesel gemaakt kunnen worden.

Waterschappen:

Waterschap de Dommel.

4 Miljoen oliebollenbakkers doen het goed! Grote kans dat de lekkerste oliebol van Nederland dit jaar gewoon thuis wordt gemaakt. Bijna 4 miljoen Nederlanders bakken op oudejaarsdag zelf hun oliebollen. Dat vet gaat vrijwel niet het riool in maar in de vetrecyclebak of de afvalbak. Toch blijft vet in het riool een probleem. Vet uit de koekenpan en andere resten zorgen voor een vet- en oliespoor en leiden tot verstoppingen in het riool en extra inspanning op de zuiveringsinstallaties voor afvalwater.

Nu de vetresten nog!

Wie kent ze niet? Vet uit uitgebakken spekjes, potjes met olie van olijven of feta en andere restjes olie en vet. De helft van de overgebleven vetresten uit pannen gaat nog wél regelrecht door de gootsteen of het toilet. Hierdoor ontstaan verstoppingen, zowel bij mensen thuis als in het riool van de gemeente. Ook leidt het tot problemen bij de zuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Veeg kleine vetrestantjes met een doekje weg en gooi het in de afvalbak. Potjes met resten olie of vet? Lever ze apart in of gooi ze in de afvalbak. Apart ingeleverd vet wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. Op www.vetrecyclehet.nl vindt u een overzicht van de 3 000 inzamelpunten.

Niet alleen vet leidt tot verstoppingen

Naast vet leidt met name het doorspoelen van allerlei vezeldoekjes tot verstopping in het riool en extra werk op de zuiveringsinstallaties. Daarom hebben alle overheden samen met Stichting RIONED en Vewin de campagne ‘Niet in het riool’ opgestart. Meer informatie vindt u op www.nietinhetriool.nl.

Alle Waterschappen:

Ook dit jaar staat Nederland rond de jaarwisseling weer massaal in de keuken om oliebollen te bakken. Het vetafval van oliebollenbakkers, maar ook andere vetresten, kunnen voor verstoppingen zorgen in het riool.

Bijna 4 miljoen Nederlanders bakken op oudjaarsdag zelf hun oliebollen. Dat vet gaat voor een groot deel niet het riool in, maar wordt weggegooid in de vetrecyclebak of de afvalbak. Toch blijft vet in het riool een probleem.

Vet uit de koekenpan en andere resten zorgen voor een vet- en oliespoor. Dit kan leiden tot verstoppingen in het riool en veel extra werk op de zuiveringsinstallaties voor afvalwater. De helft van de overgebleven vetresten uit pannen gaat nog wel regelrecht door de gootsteen of het toilet. Hierdoor ontstaan verstoppingen, zowel bij mensen thuis als in het riool van de gemeente. Ook leidt het tot problemen bij de zuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Veeg kleine vetresten en met een doekje weg en gooi het in de afvalbak. Potjes met resten olie of vet? Lever ze apart in of gooi ze in de afvalbak. Apart ingeleverd vet wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. Op vetrecyclehet.nl vind je u een overzicht van de 3.000 inzamelpunten!

Meer weten? Kijk op nietinhetriool.nl!