Kamerlid Lutz Jacobi: slimme maatregelen nodig tegen wateroverlast

29 november 2015 14:57 uur

Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven rond Het Binnenhof.

Hevige regenval heeft grote gevolgen voor het waterbeheer- en voor de mensen in de steden. Het veroorzaakt meer en meer enorme schade. Grote wateroverlast zorgt in een stad zomaar voor een half miljard tot een miljard euro aan schade….Afgelopen maandag was ik op uitnodiging van “Amsterdam Rainproof” op bezoek bij Projecten voor meer wateropvang in onze hoofdstad.

De gevolgen van wateroverlast door hevige regenval zijn in Amsterdam enorm en veroorzaken miljoenenschade. Door de klimaatverandering zal er echter meer en meer water uit de lucht komen. Snelle, directe maatregelen zijn nodig. Door het bijna volledig asfalteren en betegelen van de stad en de privetuinen, kan het riool zoveel water niet aan en zijn er al snel problemen bij regenval. Versteende steden weer ontstenen,…. meer groen in de stad…. is voor mij dan ook een belangrijk onderwerp bij het Wetgevingsoverleg Water komende maandag. Sommige bewoners van de steden zijn nu al zelf bezig met bijvoorbeeld het zelf opvangen van regenwater door regentonnen en het vergroenen van hun tuinen. Dit helpt zeker een beetje, maar het moet uiteraard robuust en op grote schaal gebeuren !!! Vooral slimme maatregelen voor wateropvang in de openbare ruimten zet zoden aan de dijk !! De minister moet hiervoor in touw met de (grote ) steden!!

Zie ook : twitter.com