Insituform betrokken bij ontwikkeling nieuwe harskous voor vernieuwing waterleiding

09 december 2014 20:13 uur

Vandaag wordt voor het eerst in Nederland een deel van het bestaande waterleidingnet van binnenuit gesaneerd met een innovatieve kousmethode. Doordat de bestaande leiding niet hoeft te worden opgegraven wordt eventuele saneringsoverlast voor mensen, verkeer en omgeving geminimaliseerd. Deze technologie is het resultaat van drie jaar lang intensief samenwerken tussen WML, Heijmans, Insituform, Koninklijke DSM en Waverail.

Drinkwaterkousrelining is een systeem waarmee via een schacht een flexibele kous in een bestaande drinkwaterleiding wordt uitgerold. De kous is geïmpregneerd met kunsthars, die uithardt als het water in de kous opgewarmd wordt. Hierdoor ontstaat een nieuwe drinkwaterleiding die de functie van de oude buis overneemt, zonder dat die hoeft te worden opgegraven. Dit unieke systeem draagt de naam Hydrofit™ en is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van onder andere Heijmans (aannemer in de leidingaanleg), DSM (producent van de hars), Insituform (producent en installateur van de kous) en Waverail (leverancier van appendages), samen met de Limburgse drinkwaterproducent WML als ontwikkelingspartner.

Ook Brabant Water is betrokken geweest. John Henzen (projectleider boortechnieken en transportleidingen bij Heijmans) en Rob van de Laarschot (hoofd van het technisch serviceteam bij DSM) vertellen over de totstandkoming van deze unieke methode, de bijzondere samenwerking en de toekomstplannen. Bron: Heijmans – Tue, 09 Dec 2014.