Innovatieve drinkwaterkousrelining wint Infratech Innovatieprijs 2015

25 januari 2015 08:58 uur

De innovatieve drinkwaterkousrelining heeft de InfraTech Innovatieprijs 2015 in de categorie ‘Geplande Innovatie’    gewonnen.

Een consortium bestaande uit DSM, Heijmans, Waverail en Insituform heeft de afgelopen jaren in nauwe    samenwerking met drinkwaterbedrijf WML aan een techniek gewerkt die antwoord biedt aan de grote saneringsopgave die de komende jaren in de drinkwatersector zal plaatsvinden. Op 9 december werd in Sittard, voor het eerst in Nederland, een deel van het bestaande waterleidingnet van binnenuit gesaneerd met deze innovatieve kousmethode. De bestaande leiding hoeft niet te worden opgegraven. Eventuele saneringsoverlast voor verkeer en omgeving wordt zo geminimaliseerd.

De jury van de InfraTech Award sprak bij de toekenning van de prijs haar waardering uit voor de samenwerking door de keten heen van de partners. Ook de hoge maatschappelijke waarde van de innovatie werd geloofd.

Nieuwe kousmethodiek

De nieuwe kousmethodiek bestaat uit een combinatie van hoogwaardige materialen, waaronder een speciaal voor drinkwaterleidingen ontwikkelde kunsthars. De kous wordt in een bestaande waterleidingbuis uitgerold. Na het inbrengen wordt de kous met warm water gevuld. Door de temperatuurstijging hardt het materiaal uit en ontstaat er binnen 24 uur een volwaardige waterleidingbuis die voldoet aan de strenge eisen die in de drinkwatersector worden gesteld, zowel voor hygiëne als voor functionaliteit. Deze werkwijze leidt tot zo’n drie keer sneller saneren dan bestaande methoden. Bron: Insituform.