Hoogheemraadschap van Rijnland koopt gronden piekberging aan

18 december 2014 18:10 uur

In de laatste week van december 2014 hebben het hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Noord-Holland hun handtekening gezet onder de overeenkomst die de helft van de gronden van de piekberging Haarlemmermeer in handen van Rijnland brengt. Voor Rijnland is dit een belangrijke mijlpaal op weg naar realisatie van de piekberging. Eerder in 2014 werd in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer de plannen voor het project vastgesteld. 

In de zuidelijke punt van de Haarlemmermeerpolder legt het hoogheemraadschap van Rijnland een piekberging aan. Dit is een omdijkt stuk polder dat bij hoge waterstand door hevige en langdurige regenval onder water gezet kan worden. Het is een tijdelijke bergingslocatie voor water uit de Ringvaart en de nabij gelegen Kagerplassen. Naar verwachting wordt de piekberging Haarlemmermeer eens per 15 jaar ingezet. Er staat dan voor enkele dagen water in. Voor de rest van de tijd staat de piekberging leeg en kan de grond worden ingezet voor landbouw.

Met het vergaren van de gronden voor het project, doet Rijnland weer een flinke stap richting realisatie van de piekberging. De komende jaren wordt hard gewerkt aan het ontwerp van de piekberging. Rijnland streeft ernaar eind 2015 alle gronden voor de piekberging in bezit te hebben.