Hollandse Delta bouwt nieuw gemaal op Putten

04 september 2016 19:14 uur

Op 1 september 2016 begint waterschap Hollandse Delta officieel met de bouw van gemaal Putten. Op een levensgroot bord staat een tekening van het nieuwe gemaal dat gebouwd wordt aan de Schuddebeursdijk in Hekelingen.

Gemaal Putten komt in de plaats van de gemalen De Volharding en De Biersum. Deze gemalen zijn aan het einde van hun levensduur. “We hebben besloten om deze gemalen te vervangen door een gemaal, dat groot genoeg is voor heel Putten,” zegt heemraad Lies Struik (waterschap Hollandse Delta).

Gemaal Putten krijgt drie pompen die bij elkaar 450 m3 per minuut kunnen verplaatsen. Dat is meer dan de twee huidige gemalen bij elkaar aankunnen. “Hiermee kunnen we dus heel veel water uit de polders afvoeren.” Het overtollige polderwater verdwijnt straks in de rivier het Spui.

Aan de bouw is heel wat werk voorafgegaan. Het meest in het oog springt de brede sloot die voor de aanvoer van het water zorgt. De bestaande sloot tussen de Garsdijk en ‘s Landswetering is breder en dieper gemaakt en zo’n 500 meter verlengd. Bij het gemaal is de sloot op zijn breedst: 41 meter. Bron: wshd.nl Lees verder>>>>