Hoge Hexel: ‘Vloeiveld’ mag niet meer: De Tolplas in Hoge Hexel moet snel aan riool

02 december 2018 21:24 uur

De Tolplas mag met ingang van 19 december van de gemeente Wierden het afvalwater niet meer lozen en zuiveren via een vloeiveld. Vanaf die datum moet het recreatiepark in Hoge Hexel aangesloten zijn op het gemeentelijk rioolsysteem. Dat gaat volgens eigenaar Egbert Jan van Bel lukken.

De vorige bezitter van De Tolplas, Jan Kleinjan, maakte veel werk van de aanleg ruim 23,5 jaar geleden van een zogenaamd helofytenveld, een terrein van 1,2 hectare aan de parkzuidkant. Deze moerasfilter is een zeef die met behulp van planten en/of bomen (helofyten) afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. „Jan zei altijd dat je het gewoon kunt drinken. En hij is de 80 gepasseerd en nog altijd blakend gezond”, geeft Van Bel aan.

Hij legt zich neer bij het besluit van burgemeester en wethouders, al verbaast het hem wel. Van Bel: „De Universiteit Wageningen deed, in samenwerking met de gemeente, zelfs onderzoek naar de werking van het vloeiveld. Een heel natuurlijk ecosysteem, en de meest zuivere manier om afvalwater schoon te maken. Overal op de wereld maken ze er gebruik van. Bij een bedrijvenpark in Doetinchem ligt een groot veld en in Hoogeveen is er zelfs een hele Vinex-woonwijk op aangesloten. Dan is het jammer dat wij gedwongen worden er vanaf te zien.” Bron: tubantia.nl 1-12-18 Lees verder>>>>